De kunst van ovenbouw

introductie steenovens

Een houtgestookte steenovenHoe werkt een steenoven? Een steenoven is, zoals de naam al verklapt, opgebouwd uit stenen of in ieder geval een steenachtig materiaal. De warmte die vrij komt bij het verbranden van het hout wordt opgeslagen in de stenen van de oven.

pizzaovens of broodovens: het ontwerp

Pizzaovens of broodovens: het ontwerp

Er bestaan diverse ideeen over broodovens, pizzaovens, steenovens en houtovens. Belangrijkste verschillen zijn verschillen op het gebied van de vorm en materialen van de ovenkamer en de isolatie ervan.

bouwvergunning pizzaovens

Bouwvergunning nodig?Heb ik wel of geen bouwvergunning nodig om een broodoven (pizzaoven, houtoven of steenoven) te plaatsen?

getalletjes

Oven berekeningenJe kan een aantal berekeningen uitvoeren om er achter te komen wat je aan materiaal nodig hebt, zowel kwantitatief als kwalitatief.

vuurvaste materialen

vuurvaste materialenWelke materialen zijn vuurvast en dus bruikbaar voor een houtgestookte oven?

thermische massa

Thermische massaThermische massa: wat is dat nou eigenlijk?

fundering

beton storten en een mat leggen

Een goede fundering is van belang want deze draagt het bouwerk en brengt het gewicht van het bouwwerk over op de grond. Verzakkingen worden door een fundering voorkomen.

haardplaat

De haardplaat van de ovenDe haardplaat van een zwarte, direct gestookte oven bestaat vaak uit een 2 of 3 lagen.

ovenvloer

de ovenvloerDe ovenkamer van een broodoven of pizzaoven bestaat uit een ovenvloer en een gewelf, beide vaak opgebouwd uit vuurvaste stenen. Gebruik in ieder geval voor de ovenvloer vuurvaste chamottestenen of tegels.

gewelf

De vorm, bouw en opbouw van het gewelfElke ovenkamer heeft zijn eigen vorm. Op internet zijn verhitte dicussies te vinden over wat de beste vorm van het ovengewelf zou zijn.

ovenmond

OvenmondEr zijn diverse mogelijkheden om de overspanning van de ovenmond van een broodoven of pizzaoven te maken. Meest voor de handliggend is een horizontaal hoekijzer of een stenen boog. Ook kan je natuurlijk een kant-en-klaar kozijn kopen of (laten) maken, bijvoorbeeld van gietijzer.

instookschema

Het instoken van de ovenOk de oven is klaar. Wat nu? Kan ik meteen voluit gaan stoken of hoe zit dat?

temperatuur meten

Infrarood thermometerWanneer is de oven klaar om te gaan bakken? Juist, als de oven de juiste temperatuur heeft bereikt.