Bouwvergunning pizzaoven

Bouwvergunning nodig?Heb ik wel of geen bouwvergunning nodig om een broodoven (pizzaoven, houtoven of steenoven) te plaatsen?

De netto bakruimte van een brood- of pizzaoven valt misschien best mee maar de steenmassa en de isolatie er omheen maken de afmertingen toch behoorlijk, zeg maar zo'n 1.5x1.5x2 (lxbxh) exclusief eventuele schoorsteen.

Misschien dat je dat niet zomaar in je tuin neer kan zetten. Want hoe zit het met brandveiligheid en bouwvergunningen? Zo'n oven rookt en ruikt natuurlijk behoorlijk dus in no-time weet de hele buurt dat je een oven in bedrijf hebt. Dus om van al het gezeur naderhand af te zijn, ook het eventuele gezeur van je buren, kan je hier beter even wat aandacht aan schenken.

Gebruik allereerst de site https://www.omgevingsloket.nl voor meer informatie. Een losse oven zou passen in de categorie tuinmeubilair. In het algemeen is vast tuinmeubilair lager dan 2.5 meter dat niet bij een monument ligt en niet in beschermd dorps- of stadsgezicht ligt, niet vergunningsplichtig. Het is natuurlijk anders als de oven onderdeel uit gaat maken van een groter bouwwerk zoals een schuur, buitenverblijf oid.

Kom je er niet uit? Ga dan even langs bij de gemeente. Maak eventueel een schets waaruit een en ander blijkt. Vraag de gemeente om een schriftelijke bevestiging dat de broodoven die je wilt bouwen vergunningsvrij is. NB: Het (RVS) deel van de schoorsteen boven de 2.5 meter moet in principe verwijderd kunnen worden als de oven niet in gebruik is. Wellicht handiger om dit stuk niet op de schets op te nemen.

Teveel werk om een schets te maken? Gebruik de broodoven bouwtekeningen als uitgangspunt voor een gesprek met de gemeente.

En praat even met de buurman. Die vind het meestal wel prima, mits er af en toe een pizza zijn kant op komt natuurlijk.

NB: aan dit artikel kunnen geen rechten worden ontleend.