Hoe maak je een fundering

beton storten en een mat leggen

Een goede fundering is van belang want deze draagt het bouwerk en brengt het gewicht van het bouwwerk over op de grond. Verzakkingen worden door een fundering voorkomen.

Een fundering moet dragen tot onder de vorstgrens anders kan de fundering door opvriezing van grond omhoog komen. Een fundering wordt daarom in Nederland vaak rondom voorzien van een zogenaamde vorstrand. Deze is zo'n 30 cm breed en zo'n 60 a 80 cm diep (dus tot net onder de vorstgrens).

Een vorstrand betekent nogal wat extra graafwerk en extra beton. Je kan dit omzeilen door de vorstgrens kunstmatig hoger te leggen. Dit bereik je door direct onder de fundering isolatieplaten (EPS of XPS) aan te brengen. Om helemaal zeker te zijn dat de vorst niet onder de isolatieplaten slaat, kan je deze het best een stuk onder de fundering uit laten steken.

Indien je geen wapening in de fundering aanbrengt dan moet deze rond de 30 cm dik zijn. Door wapening toe te voegen kan je de dikte beperken tot zo'n 10 a 15 cm.

Het maken van beton voor de fundering is eigenlijk heel simpel. De formule is 1:2:3. Neem 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Meng deze ingredienten goed door elkaar voordat je water toevoegt. Voeg daarna pas langzaam het water toe. Doe het vooral voor de eerste ladingen rustig aan, dus voeg niet te veel water ineens toe want te natte beton wordt geen goede beton. Maak de beton zo nat dat een dikke prak ontstaat die wanneer gestort op zich zelf blijft staan en niet uitloopt.

De volgende beschrijving gaat uit van van onder geisoleerde gewapende fundering.

Graaf een rechthoekig gat aan alle zijden 15 groter is dan de fundering die je wilt storten. Maak het gat ten behoeve van de isolatieplaten een paar centimeter dieper dan de dikte van de fundering die je wilt storten. Stamp de losgemaakte grond in het gat weer goed aan. Controleer of de oppervlakte goed waterpas is. Leg isolatieplaten over de volledige oppervlakte van het gat.

Maak van 4 planken een bekisting die je op de hoeken verstevigd met een klosje. Zet de bekisting op de isolatieplaten en stort grond rondom de bekisting terug. Let erop dat je de bekisting niet verbuigt, verschuift of omhoog haalt. Je kan dit voorkomen door in het midden aan de buitenkant van elke zijde een klein paaltje in de grond te slaan. Maak de paaltjes vast aan de bekisting. De paaltjes gaan door de isolatieplaten heen maar omdat het om kleine gaatjes gaan lijkt het mij geen probleem.

Zet de (dubbel uitgevoerde) randwapening op stukjes afvalsteen. Stort nu eerst de fundering tot net boven de randwapening. Leg vervolgens de mat op het beton en stort de bovenste helft. Je behoeft daarbij niet bang te zijn dat je door het beton zakt. Je kan gewoon over de door het (natte) beton gesteunde mat heenlopen met je kruiwagen. Let op: de afstand tussen wapening en zijkant fundering moet zo'n 3cm bedragen anders bestaat de kans dat de wapening gaat roesten.

Rei de beton over de bekisting af met een lange houten lat. Hou de lat iets schuin richting de rijrichting. Het afreien gaat makkelijker en de beton wordt daardoor nog enigzins aangedrukt. Als de beton enigzins is opgestijfd kan je de bovenkant glad maken met een spaan.

Bij warm weer nog even nasproeien met een fijne (!) sproeier. In ieder geval alles afdekken met plastic en een paar dagen niet aankomen.

Tip: het is handig om de fundering te storten met z'n tweeen. De een kan beton maken terwijl de ander het beton stort. Je kan de taken natuurlijk ook halverwege wisselen. En natuurlijk leuk om te doen. Het afreien gaat ook een stuk gemakkelijker met zijn tweeen.

Hoewel het voor de rest van de oven waarschijnlijk niet echt nodig is, is een betonmolen voor de fundering toch wel erg handig. Heb je er geen dan kan je op een grote vlakke plaat beton maken. Gooi de ingredienten op de plaat. Mengen met een spade. Daarna een kuil in het midden maken en water erin doen. Vervolgens van buiten naar binnen het mengsel door het water scheppen. Goed voor je spierballen.