Instookschema

Het instoken van de ovenOk de oven is klaar. Wat nu? Kan ik meteen voluit gaan stoken of hoe zit dat?

Beter van niet. De oven zit nog vol met vocht en met flink vuur stook je de oven meteen kapot. Bovendien moet de vuurvaste specie de tijd krijgen om uit te harden. Laat de oven nadat je de koepel hebt afgerond minimaal nog 2 weken staan.

Vervolgens is het een goed idee om een week lang een ventilator in de oven te laten draaien om zo veel mogelijk vocht kwijt te raken.

Daarna kan je in 7 a 8 dagen de oven instoken waarbij je elke dag de temperatuur van de oven iets hoger laat komen, laten we zeggen elke dag 50 graden er bij. Dus dag 1 100 graden, dag 2 150 etc todat je op dag 6 tot 350 graden uitkomt. Stop met stoken zodra de temperatuur is bereikt en laat de oven daarna afkoelen. Gebruik dag 7 en 8 om opnieuw tot 350 graden te stoken maar deze temperatuur nu wat langer vast te houden.

En let wel: in elke oven ontstaan scheurtjes. Vaak in het metselwerk van de ovenmond maar vaak ook in de koepel. Dus niet meteen getreurd. Dit hoort er nou eenmaal bij.

Het is handig als je tijdens het instoken op enige manier de temperatuur kan meten. Het meest handig is natuurlijk een infrarood meter, of wellicht dat je op een andere manier de temperatuur van de oven kan bepalen. Zo niet, dan moet het op gevoel. Begin op dag 1 met een krant en wat sprokkelhout en leg er elke dag 2 a 3 extra (gekloofde) stammetjes hout bij.