Ovenvloer

de ovenvloerDe ovenkamer van een broodoven of pizzaoven bestaat uit een ovenvloer en een gewelf, beide vaak opgebouwd uit vuurvaste stenen. Gebruik in ieder geval voor de ovenvloer vuurvaste chamottestenen of tegels.

Zorg voor stenen met hoge dichtheid die goed tegen temperatuurschokken kunnen. Ze zijn meestal glad en slijten niet snel en dat maakt het werken op de vloer wel zo gemakkelijk. Ook andere materialen kunnen worden gebruikt om de ovenvloer van te maken.

vloerstenen of tegels leggen

Als je vuurvaste vloerstenen gebruikt moet je de stenen goed uitvlakken. Om de stenen goed uit te kunnen vlakken worden ze meestal op een laag zand, klei of mix van beiden gelegd. Hieronder is beschreven hoe je de tegels kunt leggen in een klaie/zand pasta.

De stenen worden op een pasta van klei en zand aangebracht en aangetikt. Door harder of zachter te tikken kunnen kleine nuances in de maatvoering van de steen en haardplaat worden opgeheven. Belangrijk is dat de haardplaat zo goed als 100% vlak is en dat er geen te grote maatverschillen zitten in de op te brengen stenen.

Maak het mengsel van metselzand en (vuurvaste) klei in een verhouding van 1:1 en voeg water toe om er een dikke maar verwerkbare pasta van te maken. Gebruik metselzand met een korrelgrootte van 0-2 mm. "Gewoon" metselzand kan hier aan voldoen maar er kunnen ook hele kleine steentjes in zitten; let dus even op wat je hiervoor gebruikt.

Teken de contouren af op de ondervloer waarbinnen de vuurvaste stenen komen te liggen. De contour wordt in het geval van een bolvormig gewelf uitgezet met behulp van een timmermanspotlood dat is vastgemaakt aan een touwtje ter lengte van de straal van de buitenkant van het gewelf. Hou het uiteinde van het touwtje vast in het centrum van de haardplaat en haal het potlood in een cirkelvormige beweging over de haardplaat heen.

Breng met een 4 mm lijmkam pasta op binnen de contouren. Met de kam wordt de pasta in een golfpatroon op de haardplaat gebracht. De pasta kan nu opzij uitdijen als je de stenen aantikt met een rubber hamer. Gebruik je geen kam of breng je teveel pasta aan dan gaat de pasta bij het aantikken al gauw tussen de stenen zitten waarna je ze dus echt nooit meer naadloos op elkaar aangesloten krijgt. Dit is een gruwel want je moet de stenen dan weer van elkaar afhalen, schoonmaken etc. Je behoeft trouwens niet bang te zijn dat de pasta aan de andere kant al is uitgehard tegen de tijd dat je met de ene kant klaar bent. Je kan rustig een groter oppervlak met de pasta bestrijken. Bij 35 graden vol in de zon is dit waarschijnlijk een ander verhaal.

Trek vervolgens langs een lat een rechte lijn door de pasta waartegen de eerste rij stenen moet komen te liggen. Leg de stenen rij voor rij en vlak ze (steen voor steen) uit met een rubber hamer en een waterpas. Let er op dat de stenen enigzins nat zijn als je ze opbrengt anders zuigen ze meteen al het water uit de pasta.

De stenen kunnen in verband worden gelegd om de kans op riggels in de ovenvloer te verkleinen. En dus ook de kans te verkleinen dat je er straks met de ovenpaal achter blijft hangen. Somige stenen zal je op maat moeten zagen. Hou er rekening mee dat vuurvaste stenen graag een stukje diamantzaagblad lusten. Dit is te wijten aan het aluminium in de stenen.