Op oven bedevaartstocht

land of the gods

Fournos in GriekenlandLand der goden. Griekenland. Naast prachtige landschappen, een staalblauwe lucht, een azuurblauwe zee en pita giros brengt Griekenland een geweldige dimensie van cultuur en historie

cachopo, pão e fornos

Koepel van een oven in Passa FrioEen land met hoge ovendichtheid is Portugal. Eeuwenoude maar bijna uitgestorven dorpjes verbergen vaak kleine juweeltjes. Een uurtje rijden vanaf de vaak drukke en toeristische zuidkust brengt je in een geweldig niemandsland waar nog van alles te ontdekken valt.

van oude ovensch, de dingen die voorbij gaan

Diep in de ovenSamen naar een klooster in Noord Limburg getogen. Er staat daar een prachtige bakkersoven op een prachtige locatie.

salento terra magica

Antico Forno in PugliaSalento ligt in Zuid Italie. Het is een streek in de provincie Puglia in de hak van de Italiaanse laars. Salento is mooi maar wel wat ongepolijst. Dat maakt de streek authentiek, al betekent dit voor de doorsnee verwende toerist meestal dat deze het niet veel soeps vindt.

de kiem

25 jaar de KiemDe Kiem is een kleine ambachtelijke bakkerij. Een middag op bezoek om (letterlijk en figuurlijk) te proeven van het dagelijks werk van Peter en Francine.

the dark ages

Bakker Jan is het deeg aan het knedenDe oproep om in contact te komen met een bakker die nog desembrood bakt in houtgestookte bakovens heeft wat opgeleverd: maak kennis met bakker Jan uit het Archeon.

ze zijn er nog

De steenovens van de bakker

De bakker die alleen nog maar in houtovens bakt lijkt zo goed als uitgestorven, zeker in Nederland. Maar er is er in ieder geval 1 die voor een klein deel van de productie een heuse houtoven gebruikt. Ze zijn er nog dus!

dagje desem bakken

De opbrengst van de dag ...Een bezoek aan "Au petit four" voor een dagje desem bakken.

four a bois (houtoven)

Een Franse bakker in actie.Ik ben een weekje in Frankrijk geweest in de buurt van Gourdon (Lot). Ik kon het niet nalaten om bij de plaatselijke bakker na te vragen of er nog ergens broodbakovens te bekennen waren.