Land of the gods

De oven van Yannis En ook al is ook Griekenland 'met zijn tijd mee gegaan', je vindt daar nog wel eens een bakker die in een houtgestookte oven bakt.

Deze houtoven is van Yannis, een bakker uit Vatousa, Lesbos.

Veel oudere bakkersovens in Griekenland worden van onderaf gestookt door middel van een vuur vanuit een onder de ovenvloer gelegen kamer. Op een foto van een vergelijkbare oven verder hieronder zie je de vlammen uit de vloer komen.

Yannis

Het is een grote zware oven die al gauw enkele dagen opgestookt moet worden om van de koude toestand op bedrijfstemperatuur te komen. Voor een bakker die, op de zondag na, elke dag stookt en bakt natuurlijk geen enkele beperking.

Yannis spreekt alleen Grieks maar gelukkig zijn er in de bakkerij net een aantal Griekse studenten aanwezig die het nodige tolkwerk kunnen verzorgen. Nadat duidelijk is wat die boomlange Hollander komt doen wordt geen strobreed in de weg gelegd.

Hiernaast dus Yannis trots poserend voor zijn oven. Boven de deuropening het handvat voor de schoorsteen klep. De meeste van dit soort ovens hebben een rookgasafvoer in de oven (dwz achter de deur) welke wordt afgesloten door een klep.

Na de oven van top tot geinspecteerd te hebben krijg ik nog een hele zak toast mee voor onderweg.

Kloosteroven op Lesbos

De kloosterovens die ik heb gezien zijn zwaar verwaarloosd en niet meer in gebruik. En dan is de oven hiernaast nog een zeer goed exemplaar.

'Bread?' zegt de monnik terwijl hij wat verveeld aan het duimschuiven is op zijn iPhone, 'You buy in bakery yes?'

Kloosterbrood

Bij weer een ander klooster begrijpt de monnik me al helemaal niet. Op mijn vraag of er een 'fournos' in het klooster aanwezig is, kijkt hij me meewarig aan. Vervolgens loopt hij naar achter, verdwijnt in een van de vertrekken om even later weer te voorschijn te komen met een heel brood ... voor de hongerige sloeber die zelfs geen brood meer kan kopen.

Wel een interessant broodje trouwens. Niet in het klooster gebakken maar wel voorzien van religieuze versiering en een broodstempel. Het heeft alleen zeer waarschijnlijk al 6 maanden in de vriezer gelegen en is dus alles behalve eetbaar.

Kloosteroven

Nog een oude kloosteroven in verval. Het loont altijd de moeite om kloosters in de buurt te bezoeken. Geef de monniken wel eerst even de indruk dat het heilige der heiligen (dwz bijvoorbeeld hun ikonenverzameling in de kloosterkerk) ook de moeite waard is. Dit voordat je je als een pitbull vastklampt aan een pij en niet meer loslaat voordat de oven is getoond.

Bij de meeste kloosters vang je dan alsnog bot maar soms is het dan ineens toch bingo. En als de monniken eenmaal doorhebben waar de belangstelling echt ligt, zijn ze meestal wel behulpzaam en slepen ze je alle kloostergangen door naar dat ene voor normaal publiek afgesloten vertrek met die oven.

Vrouwenkloosters zijn lastiger. De nonnetjes zijn schuw en verwijzen je van de ene 'Do you speak English sister' naar de volgende.

Het begin van een werkdag

Bakker op Lesbos. Natuurlijk mag ik 's nachts langskomen om mee te kijken. Ik ben er op de afsgeproken tijd maar ook in Griekenland moet je dit soort afspraken met een korreltje zout nemen. Als de bakker arriveert zit ik al een uur buiten te wachten, 'genietend' van de echt KNETTERHARDE muziek uit de naastgelegen disco. Echt niet normaal meer dat dit zomaar kan. Het hele dorp moet daar in het seizoen elke nacht heel veel last van hebben.

Klanten: vers uit de disco

Maar het heeft voor de bakker ook voordelen zo'n discotheek naast de deur. Als hij om 4.00 begint dan warmt hij (met restwarmte van de oven) eerst de broodjes op die hij nog heeft liggen van de vorige dag. Deze verkoopt hij aan het ZWAAR nahongerige discotheek publiek .....

Hoezo lekker rustig op gang komen? Het is vanaf het begin meteen verschrikkelijk druk in de zaak en ik kan amper een plekje vinden om te staan. Mijn kleine rugzak is in al die uren wel 10 x van plaats gewisseld omdat hij toch steeds weer ergens in de weg stond.

De oven is nog warm van de vorige dag

Schitterende oven, zonder meer.

Wow!

In actie.

Wow!

Nog even gluren.

De hulpjes van de bakker

De bezetting. Hier de olijke tweeling.

Tijd voor een saffie

En de baas. Even tijd voor een saffie.

Hier een filmpje van de werkzaamheden in de bakkerij. Met veel dank aan de bakker en zijn hulpjes.