Ze zijn er nog

De steenovens

Meer uit liefde voor het vak dan voor de echte business zijn in deze bakkerij 2 houtovens geinstalleerd. De houtovens zijn bouwpakketten van vuurvaste beton en komen uit het oosten van Duitsland. In deze houtovens wordt dagelijks het desembrood voor de winkels gebakken. Het deeg voor het desembrood wordt bereid met desempoeder en de productie van dit deeg vindt zoveel mogelijk plaats in de productielijn van de grote bakkerij. Het bakken van het desembrood gebeurt echter elke ochtend in deze houtovens.

Elke houtoven heeft 2 kamers. De oven wordt in de onderste kamer gestookt en de rookgassen lopen onderin via de achterkant naar de bovenste verdieping en verlaten dan aan de voorkant, via de schoorsteen, weer de oven. Als het vuur eenmaal goed brand gaat de deur dicht. Met (het meer of minder uittrekken van) de asla wordt dan de luchttoevoer geregeld. Nadat de oven op temperatuur is gebracht wordt de as verwijderd en kan in beide kamers gebakken worden.

De houtoven van Johan

De eigenaar van de bakkerij heeft zelf een buitenkeuken gebouwd. Op het terras onder een groot afdak met uitzicht op de zelf gemetselde BBQ en oven is het vast goed toeven. Het pronkstuk van de buitenkeuken is zondermeer de houtoven.

Close-up van de Johann's steenoven

Ook deze steenoven bestaat uit 2 compartimenten of kamers. Het ontwerp lijkt enigzins geinspireerd door dat van de grote broers hierboven. De ovenkamers zijn opgebouwd uit vuurvaste steen en gescheiden door een plaat van vuurvaste beton. De onderste kamer is de stookkamer en de bovenste kamer is de bakruimte. Net als bij de grote broers lopen de rookgassen naar achteren, dan via een uitsparing achterin door naar de bovenste kamer. Vervolgens aan de voorkant van de bovenste kamer via de schoorsteen naar buiten. De stookkamer wordt hier echter niet gebruikt als bakruimte.

De ovenvloer van de bakruimte wordt met name indirect gestookt en het gewelf direct door de rookgassen. Het is geen zwarte oven (waarbij de stookruimte gelijk is aan de bakruimte) maar ook geen witte oven. Pas als de bakruimte geheel indirect wordt verhit is er sprake van een witte oven. Dus zullen we het een grijze oven noemen?

Voordeel van deze oven is dat deze gestookt kan worden met de deur(en) dicht. Bovendien houdt een aparte stookkamer de bakruimte schoon (al zal de bakruimte nog wel zwart kleuren door de rookgassen).

De deurtjes en kozijnen zijn van smeedijzer en deze zijn op maat gemaakt door een kennis. De bakruimte heeft 1 thermokoppel dat net in de bakruimte naar binnen steekt. Het thermokoppel is gepositioneerd in het gewelf en wel op zo'n 45 graden van de omtrek.