Zestig pizza's door Roberto

Vuurdoop van de oven: 60 pizza's door Roberto

Aangezien ik mijn vrienden en kennissen al sinds een jaar of wat lekker had gemaakt met het vooruitzicht van pizza uit de houtoven, werd het verjaardagsfeest van Karin en mij dit jaar gecombineerd met pizza's. Omdat ik mezelf niet de hele avond zag staan bakken (je moet ook nog gasten te woord staan), leek het me aardig een ervaren pizzabakker te charteren voor een avondje bakken. Roberto bleek te kunnen, en hij was een gouden greep. Hij had zelf 50 bolletjes deeg bij, en ik had er zelf zo'n 12 gemaakt om in te bakken.

Omdat ik al een paar keer gebakken had, wist ik nu zo'n beetje hoe de oven goed werkt, maar ik was natuurlijk benieuwd wat Roberto ervan vond. Ik had de bodem tot 320 graden gestookt, en de binnenruimte en de bovenkant koepel tot 400. Hij vond het iets te warm, maar hij kon er overigens prima in bakken. Onwaarschijnlijk hoe hij uit de hand perfecte ronde pizza's maakt, om over dat in de lucht gooien nog maar te zwijgen.

Pizzabakker Roberto

Door om het kwartier een klein stammetje bij te leggen is de oven vanaf 6 uur tot half 11 perfect op de temperatuur van 320 bodem en 360-380 binnen gebleven. De pizza's zijn dan binnen 2,5 minuut goed. Met verse basilicum, goede tomatensaus, buffelmozzarella en naar keus andere ingredienten zijn de pizza's echt perfect. Roberto had er ook lol in, want zo vaak kunne pizzabakkers niet bakken met een houtoven, bijna alle restaurants hebben natuurlijk elektrische ovens. Enfin, de oven werkt dus beter dan ik me ooit had kunnen bedenken. Ik heb een vloeroppervlakte van 100 bij 80 cm, en Roberto bakte daar tegelijk drie pizza's in.

Wat heb ik geleerd?

  • Je stalen pizzaschep heel scoon houden, dan kun je de pizza er makkelijk op schuiven en ook makkelijk afschuiven in de oven. het is gewoon een kwestie van met het juiste vertrouwen de goede beweging maken. maismeel op het werkblad werkt ook heel goed.
  • Ik stookte mijn oven toch te warm. 400 graden op 5 cm onder de bodem is te warm, als ik daar 300-320 graden meet is het perfect, ik weet niet precies wat de echte bodemtemepratuur dan is, moet nog eens een infrarood thermometer scoren.
  • Alleen Tipo 00 meel levert heel moeilijk te verwerken deegbolletjes op, toevoeging van een kwart grover meel maakt de pizza's veel hanteerbaarder.
  • Te veel gist maakt de pizza's moeilijker met de hand te vormen. Ik gebruikte altijd 1 zakje op 1 kilo, zal nu teruggaan naar 1/3 zakje op een kilo.