bouwvergunning pizzaovens

Bouwvergunning nodig?Heb ik wel of geen bouwvergunning nodig om een broodoven (pizzaoven, houtoven of steenoven) te plaatsen?

 

 

De netto bakruimte van een brood- of pizzaoven valt misschien best mee maar de steenmassa en de isolatie er omheen maken de afmertingen toch behoorlijk, zeg maar zo'n 1.5x1.5x2 (lxbxh) exclusief eventuele schoorsteen.

Misschien dat je dat niet zomaar in je tuin neer kan zetten. Want hoe zit het met brandveiligheid en bouwvergunningen? Zo'n oven rookt en ruikt natuurlijk behoorlijk dus in no-time weet de hele buurt dat je een oven in bedrijf hebt. Dus om van al het gezeur naderhand af te zijn, ook het eventuele gezeur van je buren, kan je even gaan buurten bij de gemeente.

Het kan zijn dat ze het daar ook niet weten. Wellicht wordt door een medewerker van 'Bouwen en Wonen' de site bouwvergunningen online er bij gehaald. Tsja, voor een klein losstaand bouwwerk op het erf lager dan 3 meter heb je toch nog een lichte bouwvergunning nodig. En als het een vergunningsplichtig bouwwerk is dan heb je ook nog te maken met het bestemmingsplan. Dit bestemmingsplan geeft ondermeer aan in welke zones wel en niet gebouwd mag worden (en wat daar dan gebouwd mag worden). Hmmm .. is dit nou wel nodig?

Als je langs gaat bij de gemeente, laat de oven dan net als een vaste BBQ in elk geval in de categorie tuinmeubilair plaatsen. Noem het dus een tuinoven! De eis die dan verder voorop staat is dat het bouwwerk lager is dan 2 meter want alleen in dat geval is de oven vergunningsvrij. Daarmee is de oven dus ook NIET onderhavig aan het bestemmingsplan, wat dan weer betekent dat je de oven eigenlijk overal neer mag zetten. Maak eventueel een schets waaruit een en ander blijkt. Vraag de gemeente om een schriftelijke bevestiging dat de broodoven die je wilt bouwen vergunningsvrij is. NB: Het (RVS) deel van de schoorsteen boven de 2 meter moet in principe verwijderd kunnen worden als de oven niet in gebruik is. Wellicht handiger om dit stuk niet op de schets op te nemen.

Teveel werk om een schets te maken? Gebruik de broodoven bouwtekeningen als uitgangspunt voor een gesprek met de gemeente.

Komt de oven onder een afdak te staan? Beschouw de oven en het afdak als afzonderlijke bouwwerken. Onder bepaalde voorwaarden kan ook het afdak vergunningsvrij worden gebouwd. Zie hiervoor de website bouwvergunningen online.

En praat even met de buurman. Die vind het meestal wel prima, mits er af en toe een pizza zijn kant op komt natuurlijk.

 
vuurvaste materialen

Vuurvaste materialen

De broodoven levert een ruim assortiment vuurvaste materialen voor uw houtoven, openhaard of kachel.


Like ons op facebook!
Ook onder de volgende 250-500 likes verloten we weer een infrarood thermometer