Een kaarsrechte schoorsteen

De schoorsteen komt erop.

De rookvang krijgt de benodigde body

Hiernaast is te zien hoe de rookvang wat meer body krijgt, zodat deze in staat is om de schoorsteen te dragen.

Een mal voor het schoorsteenkanaalTegelijkertijd met het opmetselen van de schoorsteen wordt het schoorsteenkanaal opgevuld met specie zodat van binnen een mooie, robuuste, gladde wand ontstaat.

Aan de onderkant van het kanaal gebruik je als mal een flexibele plaat die je tegen de rookvang aan drukt. De druk zet je bijvoorbeeld met behulp van de mal waarmee je de rookvang heb gemetseld.

Bovenop het plaatje zet je een stuk PVC pijp. De pijp is van onderen iets bijgezaagd zodat deze netjes het oppervlak van de gebogen plaat volgt. Het idee is dat de pijp steeds na een paar lagen voorzichtig los (en omhoog) wordt gedraaid als de specie iets is verhard. Het horizontale balkje dient hierbij als hulpmiddel.

Note: het is natuurlijk beter om het balkje iets lager door de pijp heen te leiden zodat je de pijp met het losdraaien ook tegelijkertijd omhoog kan trekken.

Wapen de specie met kleine stukjes vuurvaste steen en gruis. Deze kan heb je verkrijgen door wat resten vuurvaste steen met een vuist te bewerken.

Profielen voor de schoorsteen. Echt nodig?Voor een schoorsteen van een halve meter hoog profielen stellen is misschien wat overdreven. Bovendien kan je er door de profielen wat moeilijk bij. Maar goed het resultaat is er naar want de schoorsteen staat nu als het goed is kaarsrecht.

Een kijkje aan de onderkant van de schoorsteenEen kijkje boven in de rookvang. Zie hier de onderkant van de schoorsteen.

De schoorsteen van de oven is klaarHet resultaat: 1 schoorsteen.
De schoorsteen vanaf de zijkant gezienVoor de die-hards: nog even een kijkje schuin van achteren. Geen perfect metselwerk onderin maar hier komt de isolatie van de koepel tegenaan te zitten.