Belgische boterkoeken

Geschreven door Dan

Belgische boterkoekenRecept voor Belgische boterkoeken. Dit is de specialiteit van mijn vrouw, en dit is een recept van een tante die reeds 85 jaar is en die veel ervaring heeft met allerlei gebakken, en ja bij ons kan je boterkoeken bij iedere bakker vinden, maar de lekkerste zijn natuurlijk de boterkoeken die je zelf kan bakken.

Hopelijk kan je het recept eens uitproberen en kan je genieten van lekkere zelfgemaakte Belgische boterkoeken.

Benodigdheden:

  • ½ koffielp. Zout
  • 150 gr.suiker
  • 3 eieren
  • 1kg bloem
  • ½ liter lauwe melk met 50 gr. opgeloste gist erin
  • 2 handen vol rozijnen

Dit alles gaat samen in een pot (die we eerst goed omspoelen met warm water) van een KENWOOD deegmaker- nu alles samen een 20 tal minuten laten draaien tot het deeg niet meer aan de randen van de pot blijft kleven en een mooie vaste bol deeg het resultaat is.

Nu deeg zonder te rusten op een goed bebloemd plat oppervlak uitrollen met deegrol in een rechthoekige vorm op 1 tot 1,5 cm dikte.

De rechthoek nu in 3 gelijke stukken verdelen (niet snijden) in het middelste stuk gaan we nu de stukjes heel koude, harde boerenboter (200gr.) verdelen, het deeg moet nu terug dichtgevouwen worden,op de volgende wijze,de 2 buitenste stukken naar binnen plooien,dan hetzelfde doen in de andere richting ook in drie stukken opplooien;

Indien dit alles goed is gebeurd ligt er nu een vierkant stuk deeg voor je met binnenin de stukjes boter. Nu er voor zorgen dat het werk wat vooruit gaat en de temperatuur rondom je niet te warm is, kwestie van het goed kunnen verwerken van het deeg, zonder dat de boter smelt. Het deeg nu opnieuw uitrollen tot een rechthoek van een goede cm dikte.

Het deeg gaan we nu gaan verdelen,we snijden er repen van een 2 tal cm breedte de lengte van het rechthoek. De repen deeg gaan we nu oprollen, telkens enkele millimeters over elkaar plaatsen en het laatste puntje goed er overheen trekken en wat aandrukken zodat er een mooie koek gevormd wordt. De gevormde koeken nu op een ingeboterde bakplaat leggen met wat afstand tussen voor het rijzen ,de koeken bedekken met een doek en rustig bij kamertemperatuur 1 tot 1,5 uur laten rijzen.

Wanneer de koeken ongeveer verdubbeld zijn van grootte, gaan we ze bestrijken met een mengsel van losgeklopt ei vermengd met een geutje koffie - nu een tien tot vijftien minuten in de hete broodoven (250 gr).

Wanneer alles goed verliep stijgt er weldra een heerlijke bakgeur uit je oven en worden je boterkoeken glanzend bruin. Nu ben je trotse eigenaar van zo'n 20 tot 25 koeken,het aantal hangt af van hoe groot je ze maakte, kwestie van gewoonte bij het verdelen van het deeg.

Smakelijk!!!

Belgische boterkoeken