Just a perfect day

Er zijn in deze wintertijd van die dagen met rustig weer en een staalblauwe lucht. Dit zijn perfecte dagen om te bakken. Een ijskoud windje, dat wel, maar voor de oven is het lekker warm.

Voor een goed bakresultaat is het nodig om je oven goed te kennen. Het is bijvoorbeeld noodzaak om goed te weten hoe lang je oven er over doet om een bepaalde temperatuur te bereiken. Heel vervelend als je deeg klaar is maar je oven nog niet. Je kan daarom een aantal stookbeurten om het kwartier de thermokoppels van je oven uitlezen zodat je ongeveer weet hoe het temperatuursverloop van je oven er uit ziet. Echter, de manier van stoken is natuurlijk van invloed. Niet zo vreemd misschien maar het maakt het wel lastig.

Brandstapel

Wat het stoken betreft. Bij gebrek aan takkenbossen doe je dat als volgt. Maak eerst vooraan de oven een brandstapeltje van op elkaar gestapeld hout, onderaan een paar gekloofde stammetjes met naar boven toe steeds dunner hout en/of takken. Steek dit bovenaan aan met de gasbrander (of met 1 lucifer als je op de padvinderij hebt gezeten).

Dit brandstapeltje laat je branden tot het goed brand terwijl je het ondertussen steeds meer naar het midden van de oven schuift met de rakel.

De poort naar de hel

Als het brandstapeltje echt goed brand (+/- 15 minuten) dan leg je er een paar niet te dikke liefst gekloofde stammetjes tegenaan. Na nog eens 15 minuten herhaal je dit maar nu met nog meer stammetjes. Geen hout te dicht bij de deuropening. Even wachten totdat het vuur zijn nieuwe voer gevonden heeft.

Als het zover is blijf er dan verder van af, dus geen nieuw hout tussentijds, tot het vuur duidelijk over zijn hoogtepunt heen is. Spreid het vuur een beetje uit over de vloer. Laad de oven opnieuw met stammetjes zodat het proces zich kan herhalen (nogmaals +/- 1 uur).

Thermokoppels van de oven

Hiernaast een voorbeeld van de thermokoppel uitlezing. Voor pizza moet de temperatuur van de vloer ruim boven de 300 graden liggen. De donkerblauwe lijn op bijgevoegde grafiek is in dat geval dus leidend. De knik in de gele lijn is de tijd tussen het uitbranden van de eerste lading en het goed vlamvatten van de tweede lading stammetjes.

Hou er rekening mee dat de performance van een pas gebouwde oven tegen kan vallen. Er zit nog steeds veel bouwvocht in de oven en het kan heel lang duren voordat dat allemaal eruit is.

Daarnaast moet je natuurlijk ook een beetje leren stoken.

De kolen uitgespreidVoor brood ligt het net even wat anders. Na een rondje pizza kan je makkelijk nog een lading (of wellicht meer) brood bakken.

Als je alleen brood wilt bakken is er iets minder hout nodig om de oven op temperatuur te breng. Na het stoken verspreid je de kolen over de vloer en wacht een half uur tot de kolen hun kracht hebben verloren. De deur zet je daarbij op een kier. Vervolgens haal je de oven leeg en dweil je de vloer.

Broden uit de broodovenVoor alleen brood heeft het alles bij elkaar nog wel een doorlooptijd van 2.5 uur voordat er gebakken kan worden.

Nog even heen en weer rennen tussen keuken en oven om al het deeg er heen te brengen. Maar dan is de beloning ook wel erg groot.

Dakje van de broodovenEen dakje boven je oven en je eigen hoofd is toch wel erg fijn. Het is niet altijd een perfect day. Want je zal het zien: net als je je met liefde bereidde deeg wilt gaan laden begint het KEIHARD te regenen.

Ander voordeel is natuurlijk dat je oventje wordt beschermd tegen de weergoden, toch ook wel erg fijn.

Tsja, mooi is anders maar het is wel functioneel. En als de afmetingen binnen de perken blijven mag je achter je huis vergunningsvrij een overkapping bouwen dus dat is meegenomen.

Allemaal een gelukkig nieuwjaar toegewenst en dat er maar veel brood op de plank mag komen dit jaar.