Het eerste brood uit de oven
Ok, het is zo ver!! Nou ja, bijna dan. De koepel moet nog worden geschilderd. Maar het eerste brood kan worden gebakken. En daar is het toch allemaal om te doen.
Op de foto hiernaast is te zien hoe kippengaas is aangebracht over de vermiculitelaag. Dit gaas is om het stucwerk op de koepel te verstevigen.
Waterdichte mortel is moeilijk te vinden. Ja, waterafstotend in overvloed, maar waterdicht?
Als je een dakje over de oven bouwt dan kan je ook voor een gewone stucmortel gaan. Samen met een goede buitenlatex moet het dan op die manier gaan lukken.
Voor de liefhebbers: stucmortel wordt vaak in een 2 lagen systeem opgebracht. Een basis en een finish. Soms wordt voordat de basis wordt opgebracht zelfs nog een extra laag (een hechtmortel) opgebracht. Voor de koepel van een broodoven allemaal niet echt nodig. Met een laag krijg je het prima glad.
Bij de eerste flinke stookbeurt wordt de buitenkant van de koepel bovenop ondanks de afdoende isolatie toch nog wel warm vanwege de waterdamp die nog uit de oven komt. Nogmaals een teken om de oven voorzichtig in te stoken ook al staat de oven er al maanden 'droog' bij.
Droog hout is belangrijk om de oven snel op te stoken. Onder droog wordt verstaan bijvoorbeeld hout dat na het stoken en bakken in de ovenkamer is gelegd met de deur dicht, wachtend op de volgende stookbeurt. Ook is het van belang niet te snel te dikke takken of stammetjes op het vuur te gooien.
Na ongeveer 3 kwartier stoken wordt de top van het gewelf witheet en wordt de creosoot weggebrand. De temperatuur van het gewelf ter plaatse van het thermkoppel is dan 240 graden, echter de top moet dan al heter zijn, zo'n 350 graden.
Als je meerdere thermokoppels hebt dan kan je het volgende doen om ze te controleren. Als het goed is wordt de temperatuur van gewelf en vloer uiteindelijk door en door hetzelfde. Dit zou je ook terug moeten zien in de uitlezing van de thermokoppels. Als je slechts 1 thermokoppel hebt dan wordt het natuurlijk lastig om dit op deze manier te controleren.