De P60 oven van Pieter-Jan en Karla

Beste Rick, het heeft even geduurd maar hier is ie dan het verslag van de bouw van onze pizzaoven. We zijn heel blij met onze oven, en hebben al flink wat focaccia, pizza en broden gebakken! Groet Pieter-Jan en Karla

De pizzaoven wordt geplaatst onder een reeds bestaande overkapping, handig om droog te kunnen werken maar in de hete zomer die we hadden was het met name prettig om in de schaduw te kunnen werken. De overkapping eerst een verflaagje gegeven en bedacht dat de pizzaoven in de hoek zou komen met aan beide zijden een werkblad.

Fundering graven (30 cm diep) van 120x120 cm (=4 tegels): Omdat er een overkapping is (en ook wel door de milde winters van tegenwoordig) ligt de vorstgrens niet zo diep. Een diepte van 30 cm met een EPS isolatielaag van 5 cm zou voldoende moeten zijn. Het was zo uitgerekend dat de verwijderde tegels weer terug geplaatst konden worden zodat de tegelvoer weer intact werd.

Opbouw fundering: 10 cm zand, 5 cm drukvaste eps 100, bekisting van eps, plasticfolie, 15 cm beton-staalmat-beton-staalmat-beton. Versteviging d.m.v. rand met zand rondom. Het beton met de hand (schep en kruiwagen) moeten mengen omdat de mixer het helaas niet aankon (en als je eenmaal begonnen bent kun je niet meer stoppen…)

Terrastegels terugplaatsen over fundering, de tegels liggen in cement. Daarop wordt de onderbouw van de pizzaoven gebouwd van Bia beton blokken. Door het ontwerp in de hoek met een inham voor het hout moesten de betonblokken schuin afgezaagd worden. We kwamen er al snel achter dat het veel handiger is om de gaten op te vullen met een eenvoudige bekisting en wat beton te storten.

Tussendoor ook nog even (sedum)groendak gelegd op overkapping

Volgende stap was de bekisting voor draagvloer pizzaoven: met wat extra betonblokken wordt de vloer van de bekisting ondersteund. Verder zijn de alleen de gaten afgedekt met watervast multiplex waardoor de draagvloer echt aan de onderbouw vast komt te zitten.

De draagvloer heeft 15cm wapening aan de onderzijde.

Volgestort met beton:

Na een dagje harden en de bekisting verwijderen

Prefab P60 is geleverd!:

Na voldoende uitharding de ondersteunende betonblokken verwijderd en de onderbouw behandeld met voorstrijkmiddel (geel) ter voorbereiding op het stucen:

Isolatie van kant-en-klare calcium silicaat isolatieplaten (op maat gezaagd), waterpas vastgelijmd met Ytong lijm:

Plaatsing van de ovenvloer. De elementen liggen in gewone specie en zijn vlak en waterpas gesteld. De calcium cilicaat platen worden deels in het beton gelegd om de beton tegels van de werkbanken mooi te laten aansluiten op de koepel van de oven.

De vermiculietbeton laag komt tot over de calciumsilicaat platen heen. De stroken eps zorgen er voor dat er een gleuf vrij blijft van beton zodat deze opgevuld kan worden met vermiculietbeton. Het draadje dat onder de de bodemplaat uitsteekt rechtsachter is een van de temperatuursensoren.

Stucen van de onderbouw: Omdat werkbladen aan de zijkanten komen is de voorzijde iets opgehoogd zodat dit mooi aansluit op het werkblad. Alle hoeken zijn voorzien van stucstops of hoekbeschermers.

De stuclaag bestaat uit een dikke laag knauf UP210W. Eerst dik opgebracht en grof afgewerkt, vervolgens wat laten harden en glad afwerken. Dan weer laten harden en glad afwerken/schuren met een spons. We zijn geen ervaren stucers en heel trots op het resultaat.

Plaatsing van de werkbank, gemaakt met steigerhout en, als werkblad, op maat gezaagde terrastegels. De vermiculietlaag komt tot op de tegels waardoor het lijkt alsof de pizzaoven er echt bovenop staat.

Plaatsing van de pizzaoven en voorplaat:

De voorzijde wordt gevormd middels een betonnen voorplaat. We laten de voorplaat onbehandeld. Dit geeft het geheel een robuuste uitstraling.

Om straks nauwkeurig de temperatuur te kunnen aflezen plaatsen we 3 temperatuursensoren: 1 onder de vloer, 1 in de koepel, 1 op de koepel onder de isolatie.

Isolatielaag van isolatiedeken. De geul aan de voorzijde wordt nog gevuld met vermiculietbeton en dan afgestuct.

Aansluiting van de temperatuursensoren. De draad van de temperatuursensor die zich binnenin de oven bevindt gaat tussen de koepeldelen naar buiten. Ook een foto genomen om terug te kunnen kijken welke kleur draad naar welke sensor gaat. Dat is niet meer te zien als de isolatielaag er op zit.

Laag vermiculietbeton in koepelvorm: Van karton is een mal gemaakt om een uitsparing te laten voor de schoorsteen.

Afwerking van de koepel met stuclaag: Stuclaag van de koepel is ook UP210W glad afgeschuurd.

Temperatuurmeter ingebouwd (met aan/uit knop en met 3 standen schakelaar: onderzijde vloer, binnenkant koepel en buitenkant koepel)

Kachelpijp door dak (kachelpijp besteld bij www.kachelmaterialen.com): Na uitgebreid overleg en advies van Rick (dank voor de hulp) uiteindelijk gekozen voor een kachelpijp die eerst een stukje verticaal gaat, dan een bocht maakt en schuin door het schuine dag gaat om vervolgens weer een bocht te maken en recht omhoog te eindigen. Precies zo uitgerekend dat de pijp zo hoog mogelijk door het dak gaat en toch parallel aan de voorzijde van de pizzaoven loopt. De kier tussen de kachelpijp en de stuclaag is afgedicht met glasvezel kachelkoord zodat het uitzetten van de kachelpijp niet meteen op het stucwerk drukt.

Eindelijk is het dan zover. De oven heeft enkele weken gedroogd en het is tijd om rustig in te stoken en uiteindelijk op volle sterkte: De temperatuurmeter geeft 371 graden aan maar dat is met actief vuur. De sensoren onder de vloer en aan de buitenzijde van de koepel zijn zeer handig om te meten wanneer de gehele koepel de juiste temperatuur heeft bereikt. Dat is ook het moment waarop de binnenzijde van de koepel weer vrij wordt van roet.

We zijn heel blij en trots op het eindresultaat. De p60 oven is een prima maatje voor ons. Het duurt 1,5 tot 2 uur om de oven op te stoken. (2 uur als je tussendoor ook nog een foccacia bakt bij 220 graden). Het is zeker zaak op tijd te stoppen met stoken omdat de oven anders te heet is en afkoelen gaat veel langzamer. (Met de deur dicht was de oven de volgende dag nog 150 graden). We bakken 1 pizza tegelijk. (2 kan misschien ook als ze niet te groot zijn) Een pizza bakken duurt 2,5-3 minuten dus je bakt er al snel een flink aantal weg.

Restwarmte wordt gebruikt om brood te bakken.


<< GA TERUG