De pizzaoven van Bert


'Fikkie stoken' is een van de leukste en gezelligste dingen om te doen. Een pizza-oven kan aan deze 'oerdrift van een man' tegemoet komen. Ik wilde al jaren zo'n koepel met deurtje en schoorsteen in de tuin. Vorig jaar zomer moest het ervan komen. De oude betonnen barbeque ging naar de vuilstort, het scheefgezakte tuinhuisje ging tegen de vlakte... er kwam ruimte voor nieuw!!

Het heeft wel even geduurd voor dit idee vaste vorm kreeg. Natuurlijk, de zo gewilde oven moest er komen, maar zoals vaak: een goede voorbereid is het halve werk!

Op Pinterest had ik een 'geweldig' idee gezien, maar toen ik de uitleg op de site van 'broodoven' gelezen had, begreep ik dat dit idee wel het goedkoopste, maar wellicht ook het slechtste zou zijn. Hier werd namelijk een koepel van cement en isolatiemateriaal om een skippybal heen gekleid. Zoiets is snel klaar en het geheel ziet er leuk uit, maar de zo gewilde warmte wordt niet of nauwelijks opgeslagen. Je stookt dus wel, maar komt nauwelijks aan bakken toe. Daarom koos ik vervolgens voor het metselen van een koepel met hittebestendige steentjes, maar hier stak m'n vrouw een stokje voor... Het mocht niet te veel tijd kosten, want ik maakte me voor m'n werk al druk genoeg ... Tijdens de zoektocht was ik wel op de site van Broodoven terecht gekomen. Hier was m'n oog op de prefab-oven van 90 cm doorsnede gevallen. Deze koepel zou ik eenvoudig op de houtopslag kunnen plaatsen en zo zou de oven alsnog binnen enkele weken staan...

Ik ben begonnen met een fundament van een dubbele laag aan elkaar gemetselde terrastegels. De tweede stap was een afdakje, zodat ik eronder kon werken, zonder zorgen over het weer. Daarna heb ik de binnenkant van de opslag opgebouwd van gipsblokken en vervolgens de buitenlaag stenen eromheen gemetseld. Hierop kwam de werkelijke oven, van beton..

Nu, ruim een half jaar later, is de oven eindelijk af.. Een nieuwe baan en de winterkou hadden, al ver voor aansteken van enig vuur, 'roet in het eten gegooid'. De laatste maanden kregen de kinderen van mijn nieuwe school wekelijks een update van de bouwwerkzaamheden in het weekend. Van de boogconstructie met de sluitsteen, de eerste pizza's, enz..

Het bakken van pizza's is een vorm van 'ontdekkend leren'.. Zo begreep ik spelenderwijs, dat je het vuur, als de oven op temperatuur is, wel naar achteren kan schuiven maar alsnog brandende moet houden. Ook merkte ik dat vurenhout te veel vonken geeft, dat deeg niet alleen moet rijzen, maar ook rijpen... en gelukkig ben ik nog lang niet uitgeleerd. De pizza proscuito met mozarella en champignons op een knapperige bodem, bedekt met frisse vleestomaat en rucolla uit eigen oven, zijn absoluut geweldig! Als je er de tijd voor neemt, kan je rond de koepel geweldige zomeravonden beleven!

De buren staan al te watertanden...<< GA TERUG