De buitenkeuken van Jeroen

Zoals je kan zien hebben we besloten het iets grootser aan te pakken en ipv enkel een oven gaan we er een buitenkeuken van maken. Maw links van de oven komt een tafel van 3 x 90 cm breed en aan de rechterzijde en stuk naar voren komt een toog. Zaterdag morgen heb ik de snelbouw, cement, zand en grind laten komen. Gezien de lengte van het bouwwerk +/- 6.5 m is, waren dit 2 volle paletten snelbouw en 2 volle paletten zand en grind, en ze konden die maar van voor op de oprit lossen dus ongeveer 100 meter naar achter, serieus sjouwen dus ..

Zaterdag begonnen met de eerste stenen te leggen en af te tekenen met krijt op het terras. Gezien ik dacht hier een bloembak te plaatsen ben ik eens ooit begonnen daar een gat in te maken en na 30 cm beton kwam ik nog geen zand tegen dus qua fundering kan ik er wel gerust in zijn.

Zaterdagavond kreeg ik telefoon voor een bod dat ik gedaan had op 1000 stenen oude paepensteen, ik kon ze meteen gaan halen dus hup de auto in en nog eens snel 1000 gevelstenen gaan halen. om half 12 zat de klus erop, ik heb dus nu wel al het materiaal bijna staan, enkel nog de betonnetten maar die waren nog niet binnen.

We hebben geslapen als roosjes ...

Zondag de hele dag gemetst en uiteindelijk 4, 5 lagen kunnen zetten. Ik zal nog 14 stenen moeten bijhalen en dan is de onderbouw klaar ! Met dank aan m'n vrouwtje en mn ouders die zondagavond de laatste lagen mee kwamen zetten want de fut was er stillaan uit !

Ben ik blij dat even gewoon naar kantoor kan morgen.

Wordt vervolgd ...

We zijn intussen een volle week verder, het metselwerk van de gevelsteen is aardig opgeschoten maar die kleine steentjes metselen is toch moeilijker dan ik dacht.

Zeker de segmentboog heb ik toch een avondje voor aan het rekenen geweest. En dan wordt ik flink zenuwachtig dat ik 'niets gedaan heb ' ;-) Om enkel voor en na te werken ben ik toch content want het is de eerste keer dat ik metsel.

Heb ook een ontwerpje gemaakt voor m'n dak en hout besteld, dat komen ze volgende week leveren. De broodoven is eergisteren geleverd, ik zou hem zo graag al uitpakken.. toch nog maar even wachten.. ;-)

Even een berichtje zonder foto's

Gisteren ben ik het hout gaan halen en heb dan gezien dat mn hout overkappingsontwerp niet gaat passen omdat de achterste twee palen de grond helemaal niet raken.. daar staat de broodoven nl tegen de muur... dom foutje maar goed ik zal die eiken balk nog wel ergens anders kunnen gebruiken.

Alsof dat niet genoeg was, heb ik dan gisteren een silex dal op mn vinger laten donderen dus het zat niet mee... ben dan maar gestopt en vanavond met frisse moed verder ... ik heb 3 van de 6 vakken al opgevuld met stenen en vanavond planken zagen om de bekisting te maken.

Ik heb ook gezien dat ik stenen tekort ga komen..dus opnieuw een zoektocht starten om die oude paepensteen in dezelfde kleur terug te vinden.. dat wordt zoeken vrees ik, wish me luck...

Dit weekend heb ik de bekisting kunnen afwerken. De Silex dals werd ik echt beu dus die heb ik allemaal weggedaan en in plaats daarvan heb ik het ovenvak opgevuld met een houten tafel die ik dan nadien zal stukzagen om ze weer onderuit het ovenvak te krijgen. Gezien er nogal wat gewicht op komt is dit toch de veiligste oplossing denk ik. Planken heb ik allemaal op maat gezaagd en in de vakken gezet en vervolgens wat steentjes en daarop het betonnet zodat het net niet helemaal onderaan in het beton ligt.

Zondagmorgen begonnen met het betonmaken. De eerste betonmolens waren (achteraf gezien) een beetje te droog dus die kreeg ik niet zo mooi afgewerkt maar naarmate ik wat geoefend werd, begon de beton er beter uit te zien. Hij moet niet weglopen maar als hij nat genoeg is kan je de bovenzijde met een strijkbord of truweel (troffel ;-) mooi glad maken. Zo belangrijk is dat niet want nadien komt er toch nog van alles op maar het werkt wel leuker. Tegen zondagavond waren de eerste vakken allemaal opgevuld.

Zoals je op de foto kan zien heb ik in het midden er nog een stuk PVC buis ingestoken zodat ik nadien eventuele electriciteitsleidingen toch nog door het beton krijg. Na een nachtje heb ik de PVC buis eruit getrokken en eens gevoeld en het voelt allemaal heel hard maar voor alle zekerheid toch maar lang genoeg wachten voordat ik de bekisting weghaal.

Gezien juli voor ons al een halve vakantiemaand was, hebben de werken een beetje stil gestaan maar Intussen heb ik de tafels bijna helemaal gegoten, met uitzondering van 30 cm wegens te kort aan kiezel op dat moment. :-)

Verder heb de onderstutting uit de vakken gehaald. Wonder boven wonder kreeg ik m'n tafel heel terug uit het grootste vak :-) De poten stonden nl met schroeven vast aan de onderzijde. Ik had ook de plastiek net tussen de muren laten komen dus die kon ik er gemakkelijk afhalen onderaan.

Dit weekend heb ik de onderplaat afgewerkt. Nu moet ik zeggen dat dat toch geen eenvoudige klus was voor me. Het begon er wel mee dat ik iets te weinig blokkenlijm had gehaald (5 kg) dus m'n laagje Ytong lijm was iets te dun om de isolatieblokken waterpas te leggen. Ja ik weet dat je alles in huis moet halen want je begint op een zondag als alle bouwmarkten al toe zijn natuurlijk. Maar goed ik besliste om dan maar de vloerdelen zelf waterpas te leggen dmv die cementlaag die er nog tussen moet en dat ging ook hoor.

De tip om die isolatieplaten nat te maken was een goeie maar toch bleef mijn cement heel snel uitdrogen dus ik heb de hele tijd de sproeier heel zachtjes laten nevelen boven mn cementlaag om het toch maar 'bewerkbaar' te houden. En dan maar opnieuw en opnieuw uitvlakken. En ik voordien maar alles mooi afdekken tegen de regen en nu is alles dus doornat :-) .. behalve de ovenbodem dan toch.

De plaat ligt nu zo goed als waterpas. Er zit wel een kleine voeg van 3 mm in het midden van de aaneenzetting tussen het voorste bankje en de grote middenplaat. Deze plaat is nl niet volledig recht. Er staat duidelijk op de handleiding om niets op te voegen of te kitten dus ik blijf er af :-)

Ik heb kleine blauwe steentjes gekocht (20 x 20) om vooraan te plaatsen. Om deze niet te moeten slijpen heb ik een deel van de isolatieplaten achteraf verwijderd. Dit ging vrij eenvouding door met een bijtel gaatjes naast elkaar te maken en wss omdat de plaat al wat nat was brak ze mooi gelijk af met de rand van de bodemplaat.

Nu is het tijd om de bovenzijde te plaatsen... spannend. Toch even uitzoeken hoe dat met dat rookkanaal verder moet alvorens verder te metsen. Zoals je kan zien wil ik de bestaande steentjes hogerop metsen zodat de oven tot boven aan mn dakje komt = +/- 1.25 meter hoger.

Gisteren de steentjes op de tafels geplakt.

Intussen de oven zelf begonnen, het is een beetje zoeken met die blauwe steentjes om het hoogteverschil op te vangen op de rest van het metsen maar het lukt wel. Rechts heb ik intussen de bbq opgemetst die er ook nog bijkomt. De foto's zijn maar met de telefoon genomen maar ik stuur na de vakantie wel een nieuwe duidelijke foto... al denk ik dat ik dat ik vannacht voor ik vertrek toch nog de oven een stukje hoger opbouw en die korrels aanbreng ;-)

De vermiculietkorrel heb ik dus nog gedaan 3 uur voordat ik op reis vertrok. Het mengen ging goed in de betonmolen maar dat blijft dus niet plakken maw om dat goed te doen, lees evenredig verdelen over de koepel, zal je dit in verschillende fases moeten doen denk ik. Gezien ik maar een paar uurtjes tijd had heb ik dus de ruimte naast de oven en tussen de muur opgevuld met ytong blokken die ik nog had liggen, deze isoleren ook en zijn onbrandbaar. Daardoor had ik minder ruimte rond de koepel zelf en kon ik alles in 1 keer opvullen.

De pizzaoven is zo goed als af

Tip wat betreft de schouwelementen, die heb ik eerst geprobeerd zo in elkaar te zetten maar die kreeg ik helemaal niet mooi recht op elkaar met m'n rubberen hamer. Ik heb ze dus maar terug uit elkaar gehaald en met er wat dreft tussen te doen schoven ze mooi in elkaar zonder veel moeite.

De laatste 3 dagen heb ik de houtconstructie gemaakt en nu ben ik aan de pannen op het dakje bezig en ik heb deze 3 dagen meteen gebruikt om zachtjes de oven in te stoken. Vooral het vuurtje klein houden kostte me wat discipline ;-), het echte stoken zal iets voor volgend weekend zijn want nu moet ik terug beginnen werken...

Alleszins veel dank aan Rick van de Broodoven voor de hulp en tips.

Ik post nog wel eens een laatste foto van tijdens de eerste bakproeven maar voorlopig is dat de reeks mbt de bouw he.

Met vriendelijke Groeten

Jeroen