De bakoven van Guy


Beste Rick,

De bij u gekochte oven is in gebruik, hierbij enkele foto's tijdens de bouw en de eerste bakdag, en een stukje van mijn verhaal. De bakoven staat binnen in een oude varkensstal van onze boerderij. Voordeel is dat we afhankelijk van het weer zowel langs binnen als buiten aan de oven kunnen. Ik bouw een kleine bakkerij, is een herinnering aan mijn studietijd, van na middernacht tot de ochtend in de ambachtelijke bakkerij om dan naar de uni te sprinten, ik ben afgestudeerd als ingenieur maar ben mijn hele leven ons brood blijven bakken. Wij wonen in onze boerderij samen met de kinderen en kleinkinderen.

Wat betreft de bouw: een gewapende fundering als basis draagt twee muren van snelbouwsteen, daarop een gewapende betonplateau van 15 cm, dubbele isolatie platen en daarop de oven. De isolatie rond de oven is opgebouwd uit 5 lagen superwool isolatie lagen, had ik nog liggen van vroegere experimenten, gezien dit de beste isolatie is die te koop is was het logisch om die te gebruiken. De isolatie moet top zijn omdat de bedoeling is meerdere ladingen na mekaar te bakken. De schouw is roestvrij staal en aangesloten op een bestaande schouw waar ik eerst wel een kraaiennest heb moeten uit halen.

Eindelijk na kleine drie weken drogen langzaam beginnen stoken, na 5 dagen zijn we ervoor gegaan. En was het een succes, yep en dat is nog zwak uitgedrukt.

Na mekaar, zonder extra stook: 10 pizza's met nog vuur in de oven : perfect gelukt, tussen de 90 sec en 2 minuten per stuk.

Dan oven dicht, gloeiende kolen verdeeld over de hele vloer gedurende 3 kwartier. Oven leeggemaakt en beginnen bakken.

En wel 8 broden van 900 gram : 40 minuten, perfect gebakken, niet moeten herplaatsen, alle broden perfect gekleurd en gebakken.

Dan was het de beurt aan de taarten: rabarber 2 stuks, abrikozen 2 stuks, 2 appeltaarten, 6 kleine bodems met om aardbeien taartjes te maken, weer perfect gebakken en zeer mooi gekleurd.

Als laatste bak : bolussen, rozijnenkoeken 10 stuks, appelflappen 8 stuks, en rozijnenbrood.weer mooi gebakken en gekleurd.

Na deze bak had de oven nog 195 graden resttemperatuur, de volgende ochtend trouwens nog 175 graden. Zo ik hoop dat jullie hier iets aan hebben, ik ben in ieder geval zeer tevreden over het resultaat.

Vriendelijke groeten, Guy

PS: Het stoken van de oven is werkelijk een makkie. Ik heb een zelf een rijkskas gemaakt die perfect werkt. Volgende week doen we een pizza dag met een 10 tal personen !<< GA TERUG