Steenoven in Egmond aan den Hoef

Jaren geleden heeft Frank eens op een parkeerplaats in Frankrijk een houtgestookte pizza gegeten en toen al wist hij dat hij dat zelf ook zou willen maken. Deze winter was het duidelijk de schuur moest vervangen worden dus begon hij meteen te puzzelen hoe hij daar een pizza oven bij kon plaatsen.

Steenoven in Egmond aan den Hoef


Mijn planning is dat de achterkant van de blokhut vervangen wordt door een stenen buiten keuken met BBQ en granieten aanrechtblad en naast de schuur komt dan de houtoven waar ik de overgebleven planken van de achterkant om heen gaat zetten.

Na heel veel graafwerk eindelijk op 80cm diepte daar de gekregen stoepstenen 30x30 en gewassen grinttegels neer gelegt cement erop betonmat erin tegels er weerop. nu heb ik een goede basis om de fundatie op te metselen (dit waait niet meer weg!) En nu maar proberen te metselen, eerste steentjes die lagen niet erg recht maar nadat ik een draadje had gespannen ging het wel redelijk.

Een mooie week achter de rug en heel wat werk kunnen verzetten. Momenteel ben ik klaar met het metselwerk van de fundatie en sta op het punt om boven de grond te gaan metselen. Zaterdag 18-04 alle kleine klusjes ook in 1 dag kunnen doen zoals, - Electra kabels doorvoeren. - Gootsteen afvoer maken. - Waterleiding aanleggen. - Bronpomp aansluitingen maken. En s'morgens een telefoontje ontvangen van mijn zwager dat hij morgen zondag 19-04 mij wilt helpen met de betonvloer storten (Echt een gouden hulp die zwager!!).

Vandaag (Zondag 19-04) stond om 13:00 mijn zwager klaar met 1 kub zand en 1 kub grind en een betonmolen om de vloer te gaan storten. Met wat hulp van me zoon en zijn vriendje hadden we om 16:00 alles er al in leggen en zaten we aan de koffie. Op de foto is duidelijk te zien van links naar rechts, de vloer voor de oven, dan de rode electra doorvoer, de zwarte waterleiding en recht dan de pomp aansluitingen. Helaas heb ik komende week minder tijd en zal ik eerst mijn krachten moeten zetten in de buiten keuken en schuur en als die af zijn dan is er weer tijd om de oven verder te metselen, maar mijn handen jeuken al om de oven te maken.

Nu een paar mooie dagen verder, ben ik zeer tevreden over het huidige resultaat morgen maar eens proberen de boogjes te metselen.

Tussen de buien door toch nog leuk kunnen metselen op vrijdag. Ondertussen nog even wachten op de bestelling, daarna kan ik weer verder met het interieur van de BBQ en dan zijn ook alle materialen van 'de broodoven' binnen zodat ik met de oven kan beginnen.

Afgelopen dagen flink wat vooruitgang geboekt. Ben nu bezig de blokhut er aan te monteren. Helaas komen de vuurvaste materialen dinsdag pas, dus tot die tijd is het helaas nog niet mogelijk om met de afwerking van de BBQ te begingen en moet ook nog "sier" stenen kopen want ik dacht het te reden met 1000 stenen maar ik heb er nu nog 80 over voor een schoorsteen.

Zaterdag 6-6 de BBQ en tuinhuisje zijn nu zover dat ik met de oven kan beginnen. Dus nu het muurtje en de draagvloer klaar gemaakt morgen ook nog een dinsdag ook nog vrij dus even kijken hoe ver ik dan kom.

Vandaag 9-6 begonnen met de ovenvloer dus eerst wat vermiculite gestort en toen een laag van vuurvast beton.

De Koepel is dicht en de voorkant is ook al klaar. Heb nog 30 stenen over om de schoorsteen nog 30 cm hoger te maken. dus even kijken wanneer ik weer wat cement heb om de laatste stenen er op te leggen. Morgen voorzichtig wat stoken en kijken hoe de koepel zich houdt, dan de superwol deken erom en een bak erom heen metselen en dan vol storten met vermiculiet, hout erom heen en dak erop.

Vandaag zat het even tegen bij het passen van de dak balken is het metselwerk van gister los gebroken en moet ik het opnieuw doen dat is een goede reden om er vandaag wat eerder mee te stoppen want ik zit er even doorheen. De tijds planning is dat ik nog 8 dagen heb om naast mijn werk alles in orde te krijgen en dan moet de tuin ook nog een grote beurt krijgen. Dan is er namelijk een groot bedrijfsfeest wat in onze tuin neer strijkt. maar vandaag tijdens het in stoken van de oven gemakshalve maar een kant en klare lasagne in de oven geschoven dus mijn eerste gerecht is eruit gekomen!

Vandaag 03-07 alles op tijd klaar voor een feestje. Moet alleen hier en daar nog een boeideel maken maar voor de rest is alles gelukt zoals ik gewild had. En ik ben best tevreden met mijn eerste metselwerk. Een advies voor mensen die het ook overwegen om er een te bouwen "Gewoon doen!". Gister bij de groothandel 00 Pizzameel gevonden het was er alleen in een 25Kg zak. Dus ik kan voorlopig voort. Ik zal de volgende keer af sluiten met mijn bak resultaten.