Houtoven in Groningen

Peter is na wikken en wegen over de fundering begonnen met de bouw.

Houtoven in Groningen


Ik heb gekozen voor een betonlaag van 15cm dik. In de bijlage zie je de foto's. Maar goed, het begin is er. De ovenbouw is naar voorbeeld van die van de workshop - ik dacht, die heb ik gezien en gemaakt, dus laat ik het niet moeilijker maken dan het is. Aan de zijkant komt nog wel een soort van blad om de pizza's of broden op te maken voordat ze de oven in gaan. Toch iets verandert aan het ontwerp. Maar in basis blijft deze hetzelfde. Aan de buitenkant wil ik de oven gaan stucen (wel goed geschreven?) - e.e.a. moet daardoor een wat Zuid-Europees uiterlijk krijgen. Dakje er boven op met zelfde uiterlijk.

Zaterdag was het mooi weer en dus maar eens de betonmolen gehuurd. Rond een uur of 11 gestart en rond 15 uur was de hele fundering afgereid e.d. Zo voor een eerste keer geen slecht resultaat, al zeg ik het zelf. Heb gekozen voor kant en klaar zakken - rekenmodule was zeer behulpzaam bij het uitrekenen van het aantal zakken. Volgende week maar eens verder met het metselen van de opbouw.

Dit weekend eindelijk weer eens verder. Alle stenen zijn besteld en inmiddels achter het huis. Al met al een hele klus. Deze week maar eens verder met het opbouwen van de muren voor de onderbouw. Ik heb de bekisting laten zitten, zoals je ziet. Is een uitkomst bij het stellen van de metselprofielen.

We zijn weer iets gevorderd - ik hoop van het weekend de vloer voor de oven te kunnen storten, maar dit zal afhangen van het weer. Ziet er nu nog wat slordig uit, maar alles alles gestuced is zal dat er heel anders uit zien (ga ik vanuit in elk geval :huh: )

We zijn weer iets verder - de isolatievloer voor de oven is ook geplaatst. Nu wachten op het droog worden (altijd lastig) Als je zo ver bent, wil je eigenlijk ook direct door....

Hoi, het is al weer even geleden, maar op de foto kun je zien dat het instoken van de oven is begonnen. Nu maar kijken hoe die zich houdt deze week..... Je weet het natuurlijk nooit. Zoals op de foto te zien is, heb ik nogal wat moeite gehad met het netjes werken met de vuurvaste mortel. Ik heb bedacht dat je daar uiteindelijk toch niet zoveel meer van ziet. Tis ook niet anders. Na deze week - als alles goed blijft staan en niet openbreekt - de ombouw boven afmaken en isoleren.

Na een mindere periode heb ik toch de geest weer gevonden en de oven zo goed als winterklaar gekregen. Het is nog niet helemaal af, maar je krijgt toch een goed idee van het eindresultaat. Met name het dak moet ik nog iets op verzinnen zodat het mooier lijkt dan het nu is.