Houtoven in Cothen

PPP is een houtoven bouwer uit Cothen. Met goede bouwtekeningen en materialen van de broodoven gaat hij aan de slag.

Houtoven in Cothen


Hier een startende bouwer uit Cothen. Ik ben al tijden van plan een oven te bouwen en nu moet het er van komen. Ik heb vele goede ideeen gezien en daarmee ga ik nu zelf aan de slag. Met het mooie weer toch aan de slag gegaan en de fundering gestort: da's ff doorpezen. Grind en zand stonden voor het huis dus moest nog naar achteren met de kruiwagen. Gelukkig had ik wel een cement molen tot m'n beschikking. Hierbij wat foto's ter ondersteuning en vermaak.

Zoals je kan zien heb ik de metselprofielen staan en ben ik met het eerste metselen begonnen. De onderste lagen bestaan uit oude stoeptegels en hardgebakken stenen on het optrekkend vocht te beperken. De volgende lagen bestaan uit oude metsel stenen/moppen die zeer ongelijk van vorm en maat zijn dus dat zal wel wat moeilijker metselen worden. Het geheel krijgt dan wel een authentieke uitstraling (hoop ik).

In het weekeind 2 to 4 laagjes metselen, mal maken en stellen, stenen slijpen/hakken, je krijgt in de gaten dat het metselen echt een vak is, respect voor de metselaar! Het komt ook door de oude steentjes, geen een is er gelijk en vaak moeten ze nog "schoon" gebikt worden ook. Het effect is wel geweldig moet ik zeggen. Hier volg een impressie van de voortgaande bouw.

Op de isolatie komt weer een betonnen ovenvloer en daar overheen komt de vuurvaste laag stenen. Om de ronde betonvloer te kunnen storten heb ik gebruik gemaakt van een stuk grondkabel beschermingsplastic. Een aannemer was hier in de buurt bezig met graaf werkzaamheden en ik kon zo een stuk meekrijgen. Ik heb het met een stuk tape aan elkaar gezet, werkte prima. Mijn dochter vond dat er te veel plaatjes zonder mensen waren vandaar wat extra beeldvulling...

Dan weer verder met de vuurvaste steentjes. Voor de vloer heb ik nieuwe steentjes gekocht. Ook prima kit en vuurvaste mortel die goed hecht en keihard wordt. Het slijpen van de steentjes gaat ook goed. Ik heb een diamant schijf voor beton gekocht en die voldoet. Ik ben nu halverwege de koepel en ik ga het hele project ruimschoots halen met deze schijf.

Het begint al stilletjes aan op een oven te lijken. Hier nog wat foto's van de koepel en de ovenmond.

Na de winterstop heb ik toch weer de kriebels gekregen en aan de slag gegaan. De koepel is nu af, niet helemaal perfect maar ik ben toch tevreden. Ik heb een hardstenen rand aangebracht en ben begonnen met de ovenmond/schoorsteen. Als het weer een beetje mee zit kan het hard gaan.

Het eerste fikkie

Een overzicht van de schoorsteen en bouw ovenmond

Begin van de schoorsteen

Het was weer lekker metselweer dus er tegenaan. Hier een beperkt overzicht van de werkzaamheden. Eerst het slijpwerk met de haakse slijper, zonder dit monster zou ik het niet kunnen. Dan het meten en passen van het boogje met de sluitsteen. De sluitsteen heeft een voorkantje van het zwarte hardsteen dat ik ook voor de afwerking van de ombouw gebruikt heb. Overzicht van de voorzijde:

Prachtig weer afgelopen weekend en dan moet er weer wat gebeuren. Het metselwerk stijgt naar ongekende hoogte en het rookkanaal wordt zichtbaar. Ik ga ook proberen of ik er een paar rookpennen in kan krijgen om wat visjes te kunnen roken. Gaat dit goed of niet? We zullen zien...

En uiteindelijk de inspectie door de vrouw... ik weet niet of dit mag blijven staan.

Bovenaanzicht

Hallo, ik ben merel mijn vader bouwt de pizzaoven. Hij is bijna klaar dan eten we lekker pizza! papa werkt er altijd aan in het wiekend dan, hoe gaat het met jullie oven? Papa heeft al heel veel spullen voor de pizza oven. We hebben er al kleine fikkies in gestookt en hij doet het goed. Het is erg jammer dat het regent want nu kan hij hem niet af maken. Kijk maar op de foto. groetjes merel

Regenstop

Isolatie van vermiculite zit nu mooi om de koepel en het afsmeren is goed gelukt. Het is een mooi geheel geworden. Ik ben de oven opnieuw langzaam aan het "instoken" om het vocht te verwijderen. Afgelopen dagen hielp de zon ook goed mee: de koepel werd aan de buitenkant al rond de 40 graden van alleen het zonnetje. Voorlopig nog geen scheuren in de afwerking te zien maar toch het geheel maar een beetje afgedekt.

Afronding nabij. Even doorgezet en afgelopen week en we konden aan de pizza. Ook de afwerking naast de oven is een eind opweg en ik heb een werkblad geinstalleerd. Het fijne afwerken moet nog komen (voegen en koepel schilderen) maar dat heeft geen haast. Tussen het bouwen door heb ik de oven nog een paar maal langzaam gestookt maar afgelopen weekend konden we eindelijk los! Het is allemaal goed verlopen en de baksels werden goed bevonden. Verschillende pizza's, flammenkuche (een aanrader met hier http://www.onnokleyn.nl/volks-na/28-elzasser-flammekueche-of-tarte-flambee.html het recept) en wat foccacia's zie foto's hieronder. Dit gaan we vaker doen. Wat wel tegen viel is de organisatie om met 10 mensen te kunnen eten, erg gezellig maar je bent zelf wel continue aan het bakken. Gelukkig zat iedereen in de buurt en met een wijntje erbij liep het allemaal prima. Komt er nog iemand eten binnenkort?

meer details

en het fikkie

De foccacia voor

En een resultaat