Houtoven in Asten

Na heel geduldig gewacht te hebben op het betere weer is het er toch eindelijk van gekomen. Edwin is gestart met zijn oventje.

Oven in Asten


Het heeft wat denkwerk gekost maar ik denk dat ik er toch zo ongeveer uit ben hoe het gaat worden, allen nog wat technische details maar die hoop ik tijdens de bouw wel op te lossen.

De start van de bouw was wat uitgesteld door het kappen van 2 beuken achter mijn tuin die zoals te zien nu dus te drogen in mijn houtschuur achter de oven liggen.Toch 2,5 m3 met dank aan de gemeente. Ik ben begonnen met het uitleggen van de ovenmaat met wat klinkers om een indruk te krijgen van het formaat. Gelukkig had de buurman ook nog een stenenknipper staan wat zeer goed van pas komt.

Daarna ben ik begonnen met het stellen van mijn metselprofielen en op aanraden van diverse metselaars niet met een fundering want ik ga de muren op 4 plaatsen 4x per muurtje verankeren in de bestaande muren waar een gigantische fundering onder zit.

Ook had ik mallen gemaakt voor de openingen onder de oven, 1x onder het werkblad 60x50, 1x onder de voorzijde van de oven 60x40 en 1x in de achterzijde 60x40 van de oven. Dit omdat die anders te diep zou worden om het hout dat ik daar ook nog op wil slaan te bereiken. Ook de mallen voor de ovenmond zij al klaar 1x 40x25 en 1x 40x30. Dit alles van dikke kunstofplaten met flinke balken ertussen zodat ze 7 cm dik zijn.

Dan de mallen vastgezet zodat ze ongeveer op zijn plaats staan.

En dan vanmiddag eindelijk begonnen met het metselen het onderste gedeelte van de oven. Ik moet zeggen dat het niet meevalt om natuurstenen met klinkers te verwerken in 1 muurtje maar ik vind persoonlijk dat het resultaat er wel mag zijn.

Dan in een korte pauze bij een tuincentrum in de buurt wat hardgebakken terracotta potten op de kop getikt voor de decoratie later. De bielzen worden ook nog vervangen door natuurstenen met klinkers na afloop van de ovenbouw.

De overspanningen boven de mallen verstevig ik met rvs gaasnet, ik weet niet of dit nodig is maar gewoon voor mijn gevoel. Op de eerste foto zie je twee touwtjes, de onderste geeft de hoogte van de bodem van de oven aan waarop de perliet en de oven vloer komt te liggen en het tweede geeft de hoogte van deze vloer aan die ik aan de zijkant na het plaatsen van de platen voor deze vloer verder opmetsel met natuursteen.

Hierna smeer ik op de hoogte van het eerste touw het muurtje vlak voor de plaat. Ik zit een beetje met de ophanging van de platen tegen de bestaande muur aan de achterzijde. Ik metsel nog en muurtje dwars in de onderbouw waar het een en ander op rust maar tegen die muur had ik gedacht een behandelde balk van 8x10 cm te schroeven met 15 cm lange houtdraaibouten die ik ondersteun met die zelfde balken. Op de tweede foto staan de muurtjes zoals ze bij benadering gebouwd gaan worden.

Ik heb besloten om onder het tussenmuurtje alsnog een fundering te leggen en op de rest van de muurtjes waar mogelijk extra rvs netten te leggen om het geheel te verbinden. Ik hoop dat dat voldoende zal zijn. Onder de lange muur in het midden en ook nog onder het korte stuk waar de schouw op komt te staan.

Fundering is klaar en weer doorgegaan met het metselwerk.

Het werkblad al geplaatst en de zaak wat schoongemaakt. Ik mag wel zeggen dat ik tevereden ben over het resultaat. Ik hoop de rest van de week de resterende muurtjes op hoogte te krijgen, dan de platen te plaatsen en de resterende 15 cm opmetselen zodat ik zaterdag de isolatiekorrels op de ovenvloer kan storten.

Als je een laag beton stort op de zwalustaartplaat en deze onderstempelt tot deze droog is krijg je een zeer sterke laag die veel druk kan hebben. Hierbij ook wat foto's van de vorderingen tot nu toe. Volgende fase is de betondeklaag en daarop de perliet.

Ondertussen afgelopen vrijdag de perlietbeton gestort. Er zit toch 300 liter perliet in de bodem. Ik ga toch voor de vuurvaste stenen voor de bodemplaat ook al heb ik de granieten plaat al op maat klaar staan, ik ben er toch niet helemaal gerust op om die te gebruiken. Effe weekje wachten zodat we komende zaterdag met de vuurvaste stenen kunnen beginnen, ondertussen met de resterende natuursteen de borders in de tuin afgewerkt zodat het een geheel is geworden.

Ik ga hem als de perliet isolatie erom heen zit dicht stuccen met als toevoeging Amirol waterdichtingsvloeistof van Metzger. Dit om te voorkomen dat ik met 300-400 liter water in mijn oven zit, daarom heb ik er ook een party tent overheen staan momenteel. Daarna verven met een mineraalverf op waterglas basis, dit op advies van een plaatselijke schilder. Ik verwacht dat het dan wel waterdicht zal zijn. Vandaag ook de vuurvaste stenen gehaald. De bodem uitgelegd en afgetekend en daarna geknipt met de steenknipper, fluitje van een cent. Zo makkelijk om ze zo in model te krijgen. Hierna de zaak terug gelegd om een indicatie te krijgen van de omvang van de vloer, helaas voor de graniet plaat... De stenen heb ik genummerd om ze straks makkelijk te kunnen verwerken en aan de achterkant op volgorde opgestapeld. Morgen hoop ik de stenen in een dun laagje vuurvaste mortel te leggen.

Ondertussen de vloer gelegd en de eerste rij stenen. Dit heb ik gemetseld met vuurvaste mortel. Dit is speciale mortel die meteen tot 1000 graden opgestookt kan worden volgens hem. Het lijkt een beetje op gemalen chamotte en en verwerkt als een dikke tegellijm.

Het viel niet mee om een ovale koepel netjes dicht te maken, maar het is toch gelukt en ook het keramische cement bleek toch goed te verwerken en is na opstoken van de oven keihard geworden. Op 3 plaatsen thermokoppels geplaatst.

En toen een voorzichtig eerste vuurtje!

Vandaag begonnen met de schouw zodat het geheel een gezicht begint te krijgen.

Vandaag de schouw verder afgemaakt, het geheel begint nu gestalte te krijgen.Morgen hoop ik de keramische deken te plaatsen zodat ik voor het weekend de perliet er op heb zitten. Ik heb in de schoorsteen, 2 lagen van boven aan de zijkant 2 kleine rvs strips ingemetseld om hem misschien eens als rookruimte te gebruiken.

Deze week dus de koepel geverfd en een deurtje gemaakt van gelamineerd eiken van 5 cm dik welke ik aan de binnenzijde met een rvs plaat heb afgewerkt voor het bakken van brood, ook heb ik een plaat rode leisteen op maat gekapt en op steuntjes bovenop de schoorsteen gemaakt zodat het er niet inregend.

Dan was er gisteren natuurlijk de eerste pizzaparty, nog wat pizzaplanken gemaakt zodat iedereen zijn eigen pizza kon bereiden.

Dan de voorbereiding in de keuken, en dan weer flink de fik erin.

Nu kunnen we ons concentreren op het bakken van van alles en nog wat in de oven. Hier doen we het toch allemaal voor!!