De stapeloven van Frans

Ik schreef al dat ik al een tijd lang heel graag een pizzaoven zou willen bouwen/hebben. Uit mijn zoektocht ontdekte ik, dat er grofweg twee manieren zijn om een oven te maken. Een van vuurvaste stenen, die je metselt. Ook de gebogen toog. En een van kleimassa gemengd met organisch materiaal. Je kunt je toog dan ahw boetseren. Tot... ik die site zag van Dale A. Callaham. Dale heeft een (welliswaar klein) oventje GESTAPELD.

Dat vond ik een leuk idee en besloot mijn oven ook te gaan stapelen. De (rechte) overspanning wilde ik eerst maken van oude ovenplaten uit een pottenbakkersoven. 60 Cm zou net breed genoeg zijn. Toen vond ik gebogen vuurvaste stenen die van de toog van een oude (brood)bakkersoven geweest waren. Precies wat ik nodig had!!

Stapeloven

Stukken ovenplaten heb ik tegen de voorkant van de koepel aangeklemd om de boven (voor-)kant van de koepel dicht te maken. Anders blijft daar geen hitte hangen. Twee (gestapelde) Valbrentablokken (keramische schoortsteenblokken) vormen de schoorsteen.

Ik ben 4 weekenden bezig geweest met de bouw. Helemaal gestapeld (en geklemd). Geen kruimel cement of klei gebruikt. Nog niet eerder een pizzaoven gezien die op die manier geconstrueerd is. Het is natuurlijk geen verfijnde Italiaanse vormgeving, maar in al zijn open ruigheid kan ik er toch een bepaalde schoonheid in onderkennen. (Zo!) Tussen de 2 lagen stenen heb ik een soort branddeken gebruikt. Anders zou hij (zij?) rook gaan lekken.

De eerste keer stoken was natuurlijk spannend om te zien of de toog het hield. Die gaf geen krimp! Ik heb er zelfs, om wat massa op te bouwen, een tweede laag stenen los opgelegd. De buitenkant van de oven wordt zo warm (waar het vuur ligt) dat je er net je handen aan zou branden. Bovenkant wordt minder warm.

Rook uit de oven

Ik denk dat als ik er een deur in maak, ik er ook brood mee kan bakken. Dat ga ik later doen. Mijn eerste opzet is pizza's en pizzaparty's. Een beetje fun dus.

Effe wachtuh

De bodem (80x80) is twee platte lagen steen dik en daaronder ligt als isolatie een 5 cm dikke plaat vermuciliet. (Een soort geperste perliet korrel).
We hebben nu twee keer gestookt en de laatste keer was hij in twee uur op temperatuur. Ik weet niet precies hoe heet dat was. Alles gaat op gevoel. Ik zorg dat ik er een klein vlammetje in hou en dan geschiedt het wonder...

Nog effe wachtuh

Binnen 90 seconden is de PIZZA klaar!
Hmmmmm...

Pizza!!!

We hebben nu een keer of zeven (alleen pizza's) gestookt. Pizzaparty's zijn hartstikke leuk en wat dat betreft voldoet de oven volledig aan zijn verwachtingen. We hebben er gewoon veel plezier mee.

Het bakken gaat in principe prima. Er komen in korte baktijd prachtige pizzaatjes uit. Wel merk ik, dat de vloer koeler wordt nadat we het vuur naar achteren geschoven hebben en we langer aan het stoken zijn. De pizza heeft dan niet anderhalve maar twee of drie minuten nodig om gaar te worden. (Waar praten we over?)

Ik stook de oven in twee uur op. Als we bakken dan zorg ik dat er een vlammetje in de oven aanwezig is. Na het bakken is het tot nu toe steeds zo geweest dat we een gezellige na-zit hadden. Ik trek het vuur dan wat naar voren en er gaat een extra blokje op. Dat geeft een aangename warmte als je er omheen zit.

Hoe het zich allemaal gaat houden? Kweet het niet.

Als we de oven niet gebruiken en het regent (meestal dus), haal ik de schoorsteen eraf en trek er een stuk plastic overheen. Niet echt mooi in je tuin. Ben natuurlijk aan het broeden op een plannetje om er een leuk afdakje met van die rustieke oude dakpannetjes overheen te maken.

Wat er verder zou kunnen gebeuren is dat de zaak gaat verzakken. Er zit geen fundament onder. Het hele zaakje weegt ruw uitgerekend 1600kg. De oppervlakte waar het op steunt = 1.20m x 1.20m = 1.44m2. Dat geeft een druk van 0.111kg/cm2. Een bouwkundig onderlegde vriend vertelde me dat dat moest kunnen. En als het gaat verzakken, haal ik de zaak los en moet ik minimaal een fundament en een gemetselde onderkant gaan maken. Tja.