De pizzaoven van Peter

Vorig jaar ben ik begonnen met het bouwen van een pizza oven, het was een hele klus maar het resultaat is dat ik nu bijna ieder weekend lekker aan het bakken ben. Mijn hobby is italiaans koken en een echte pizza uit houtgestookte oven ontbrak nog. Dus hierbij mijn foto's. De oven is in afwijking van andere projecten die ik gezien heb van vuurvast beton gemaakt en werkt prima nu ongeveer wel 50 keer opgestookt met gelijk al een goed resultaat.

De eerste boog gegoten uit vuurvaste beton in een houten mal

De eerste boog van vuurvaste beton

Het vuurvaste beton kan je kopen bij de broodoven en is bestand tegen hoge temp. (1600 graden celcius), voor de rest is alles zelf gemaakt ja ja heel wat uurtjes tekenen zagen en mallen maken, maar zoals je ziet het resultaat is het waard en dan niet alleen het uiterlijk maar ook de lekkere dingen die er uit komen.

De eerste boog op de vuurvaste betonnen vloer gezet

De tweede boog gezet

De bodem is ook van vuurvast beton op een isolatie laag gestort ong. 8 cm dik. De straal van de oven is 40 cm, lengte 100 cm maar daar komt dan nog de isolatie bij totaal 20 cm en een stuclaag ong. 2 cm en uiteraard dat 2 x (aan beide zijde) dus uitwendig 124 cm breed en 120 cm lang komt nog een stenen randje voor dus toch nog 140 cm diep. De werkhoogte bepaal je zelf je kan de onderbouw zo hoog maken als je wil.

Voor de binnenvorm heb ik een stuk piepschuim in model gemaakt, deze in de kist geplaatst en volgegoten met vuurvast beton, hard laten worden en vervolgens het piepschuim er uit gekrabt, en zie je heb dan een mooie vloeiende overgang van een plat breed (zodat je over de hele breedte van je ovenmond de rook opvangt) kanaal naar een rond kanaal afgestemd op je schoorsteen en dan trekt alle rook goed weg.

Mijn oven is in eerste instantie gemaakt om pizza in te bakken en dat gaat perfect mijn hobby is italiaans koken en het ontbrak nog aan een houtgestookte oven. Het is zo dat het opstoken ong. 3 uur duurt maar daarna kan je de hele avond pizza's maken de eerste zijn na ong. 1,5 minuut klaar en na een uur of vier duurt ong, 2,5 minuten. Tot nu toe zijn alle pizzaparty's geslaagd en is iedereen die er bij is geweest er wild van en willen ze het ook wel maar zien tegen het werk om er een te bouwen op ( je moet er tenslotte ook de ruimte voor hebben).

De pizzaoven van Peter

Ik denk dat als je alles van vuurvaste steen maakt dat je per saldo goedkoper bent, wat het werk aangaat voor beton moet je mallen maken (wil het netjes worden moet je nauwkeurig werken) maar jij bepaalt hoe hij wordt en niet de maat van de steen. Wat mij eigenlijk van steen afgehouden heeft is dat hij naar mijn verwachting eerder zal scheuren omdat de breuklijn worden bepaald door de stenen. zoals je op mijn foto's ziet zijn het twee bogen (staan los) en er zit nog geen scheurtje in dus ook geen vallend gruis in je pizza. Maar ik weet zeker dat er zat ovenbezitters het met stenen gedaan hebben en die werken ook goed. Daarom rijdt de een Toyota en de ander volkswagen.

Het eerste vuurtje

Een lekkere pizza als resultaat