De oven van Willem

Ben nu 2 weken bezig, en kan aan niks anders denken. De vuurvaste stenen wil ik gebruiken voor de vloer en het metselen van de koepel (doorsnede binnen 85 cm). Mijn breedte van de ovenmond zal 45cm worden. Tevens heb ik vuurvaste kit gekocht om de stenen te lijmen. Ik hoop dat ik goed overweg kan met deze pasta.

Deze week de isolatielaag gestort, 6 delen isolatiekorrels en 1 deel vuurvaste cement. Het geheel niet te nat gemengd. Ik moet zeggen dat dit redelijk te verwerken is. De mal heb ik gemaakt van stroken hardboard. Het geheel heb ik rustig 3 dagen laten drogen. Over het resultaat ben ik zeer tevreden. Doorsnede gestorte vloer is circa 130cm.

Vandaag ben ik begonnen de stenen voor de uiteindelijk ovenvloer te slijpen, en genummerd. Daarna stenen weggepakt en heb ze daarna met een lijmkam voorzien van vuurvaste kit, en heb ze vast getikt(rubber hamer) op de isolatievloer. Die pasta werkt heel fijn. Je pakt gewoon wat je nodig hebt, en als je geen zin meer hebt om verder te gaan, gooi je een laag water op de pasta in de emmer. Hierdoor komt er geen lucht bij de pasta. Gehele vloer vastgezet.

Ik ben begonnen met bouwen van de koepel. Heb nu 4 rijen gehad, en krijg grotere openingen tussen de stenen. Ik denk dat in de volgende rij de stenen aangepast moeten worden.

Vanaf laag 7 ben ik de stenen gaan bijsnijden, en heb ze in de breedte kleiner gemaakt. De stenen heb ik kunnen ondersteunen door een dunne plaat hardboard met een paar lijmklemmen vast te zetten tegen de onderkant van de laatste rij (zie foto). D.m.v. een touwtje (omtrek koepel afgetekend) die ik vastgezet had in het midden van de ovenvloer, kon ik zien of de stenen die ik aan het metselen was, in de goede hoek stonden. Omdat ik het hardboardplaatje gebruikte, kon in nml. mijn mal niet meer gebruiken.

En toen was het zover, laatste steen in de koepel, en pijn in mijn rug;) . Aangezien ik speciale pasta gebruikt heb om de stenen te metselen, kon ik de oven gelijk stoken. De pasta droogt zeer snel bij hogere temperatuur. Twee uurtjes klein vuurtje gestookt. Natuurlijk een lekker glaasje wijn erbij, en genoten van het vuurtje, en dat de koepel klaar is.

Ik ben begonnen een stukje van mijn koepel te isoleren. Nu heb ik onder de koepel perlite gebruikt. Deze korrels waren hard en uiteindelijk goed te verwerken. Nu hadden ze geen perlite meer, en ben ik de koepel aan het isoleren met vermiculite (verhouding 6:1). Deze korrels zijn zachter dan perlite, en als ik die aangebracht heb, dan voelt dit aan als papiermache.

Afgelopen dagen gelijk de buitenste ovenmond gemetseld. De ronde pijp heb ik aan de onderkant vierkant gemaakt door er met een flinke hamer op te slaan. Deze past nu beter in de bovenzjde van de ovenmond. Gelijk begonnen met isoleren van de koepel.

Laatste weken de koepel verder geisoleerd en voorzien van kippengaas. Afgelopen weekend de koepel afgewerkt met een stuclaag. Rest mij nog een aslade te maken en een geisoleerde deur.

Heb een aslade gemaakt en tevens een geisoleerde deur (gevuld met perliet/cement). Deze moet ik nog verven. Oven is reeds vol in gebruik. Heb redelijk veel scheuren in koepel, maar die is toch nog niet geverfd. Deze ga ik later nog vullen, en dan pas koepel verven. Het enige wat ik nog ga doen is een dak boven de oven maken. Nu ik de oven een aantal keer gestookt heb, begint deze pas goed warm te worden(circa 400 graden). Ik stook van achter naar voren toe(circa 2 a 3 uur). Rookkanaal werkt super.