De oven van Peter Romijn

Ik heb voorbeelden gezien in Zuid Duitsland/Twente. Ook in een boerderij uit de 17e eeuw in Herkingen!! Stenen (onderbouw) zijn van een 18 eeuws pand uit Delft. Achterwand is Ijsel-klinkertjes. De plavuizen komen van een kasteel uit Voorschoten (17e eeuw). Verzameld en bewaard dus. Maar wil dit wel zo goed mogelijk!!!! Voor de koepel wil ik de korfboog constructie maken. Vloeropp. ca 65x42cm, daar komt "voorportaal" rookafvoor dan nog bij (tot. ca 1 vierkante meter) meer ruimte heb ik niet.

De steunen/bekisting van zandsteen heeft als voordeel dat de vloertegels/stenen prima gesteld staan en horizontaal. Ik ga een isolatievloer maken van 10/11cm waarop ik de volledige oven ga maken. Komende week ga ik de isolatievloer storten voor de oven. De ovenvloerstenen (5.5cm) wil ik metselen met vuurvaste mortelpasta waarmee de stenen vrijwel naadloos opgemetseld kunnen worden.

De ovenkoepel in de "korfboog", is gereed. Bekisting verwijderd.

De horizontale vlakken van de vuurvaste (chamotte) stenen heb ik verlijmd met vuurvaste kit van de broodoven bestaande uit 30% aluminiumoxide en 70% siliciumoxide. Dunne voegen, prima verwerkbaar en "na te stellen". Na 24 uur "hard", maar maximale werking na 1e keer heet-stoken.

De wigvormen tussen de stenen heb ik volgezet met vuurvastcement. Ik ga geen (gewoon) cement gebruiken, ook niet voor de roodstenen steenboog aan de voorkant. Bang voor scheurvorming. Voor de "voorhof" van de oven (rookafvoer en roodstenen boog aan voorzijde) heb ik een aparte bekisting gemaakt. Zo verschilt de boogconstuctie ca. 1,5 cm, opdat ik daar tegen de "deur" tegen de ovenmond kan plaatsen.

Al met al veel meer werk dan ik dacht. Zeker het op maat maken van de vuurvaste stenen met een diamantslijpschijf. Kant en klaar kopen kan ook!! Maar dit geeft toch wel voldoening. Over elke volgende stap moet worden nagedacht1 Dit wordt dus een unieke oven! Zoals alle zelfgebouwde ovens uniek zijn, dus!!

Ik ben een "koepeloven" aan het maken met een korfboogconstructie voor het gewelf. Een kleine oven (meer ruimte heb ik niet) maar afmetingen vloer (60x40cm, bij hoogte gewelf van 27cm) valt binnen de toleranties. Ik heb op het laatste moment de "rookafvoerkamer" wat vergroot, met als doel een betere rookafvoer via de schoorsteen te krijgen. Met de "rookafvoerkamer" bedoel ik het deel tussen ovenmond en de bakstenen(korf)boog aan de buitenzijde. Door vergroting van de "kamer", ligt er aan de bovenzijde nu een drempeltje die de rookgassen dwingt (nog meer) het traject van de schoorsteen te kiezen. Heb namelijk gezien dat bij een buurman met een prefab oven veel rookgassen toch nog langs de voorzijde ontsnappen, vandaar! Leuk, he, al die theorie, en nadenken!!

Op die kamer komt de keramische pijp met "kraaienpot" te staan. Zie foto's. De pijpdiameter boven is 13,5cm, onder meer rechthoekig, ca. 18x15cm. Voor een dergelijk kleine oven lijkt mij dit voldoende, maar de praktijk zal het leren. Visueel is het in ieder geval leuk. Wellicht hebben anderen ook nog wat aan dit verhaal.

Nog even wat cijfers. De oven ligt op ca. 11cm isolatiekorrels, waaronder 9cm gewapend beton. De ovenvloer is 5,5cm, het deel voor de ovenmond heeft een dikte van 3cm. Het geheel van vuurvaste stenen. Dikte koepel 10,5cm. Dikte achterwand 8,5cm. Op achterwand komt 7cm vermiculite, dat grenst aan een gemetseld muurtje van 8cm. De koepel wordt bedekt met ca. 10cm vermiculite. Kan ik niet de gewenste analoge thermometer vinden, dan gaat de sleuf in de koepel volgende week dicht. Dan maar digitaal!!!!!!!!!

Het project is gereed. Zou het werken?? We zullen zien.

Conclusie is, dat je dit niet even op een namiddag doet. Best veel tijd geld en moeite!! Hoewel ik veel materiaal in de loop van de tijd al had verzameld! Heb de oven bekleed met vermiculite/cement, echter vochtiger dan aanbevolen en handje voor handje op de oven geklopt tussen 2 mallen die de buitenwand van de oven volgen. Heb in totaal 250 liter gebruikt.

De wand is door mijn buurman (stucadoor!) afgesmeerd met BM-Schonox (watervast en speciaal voor buiten) en daarna al indrogende "geschuurd". iet er strak uit. Zal het goed laten dogen alvorens het eerste vuurtje te maken.

De voeler-houder van de thermometer is ingemetseld en de meter is er simpelweg uit te nemen.

Bijgevoegd is ook een foto van de ovendeur. RVS plaat met aan de binnenkant 3cm vuurvaste steen. Handgreep is een aangepaste eiken tafelpoot aan draadeind M10.

Groet, Peter Romijn