De oven van Myrjam

De kop is er af. Ik ben echt begonnen. Ik mocht van mijn man niks doen tot hij met de buurman gepraat had. Vanmorgen gepraat - ik was warempel een beetje zenuwachtig - maar ze vonden het prima dus ik ben direct van start gegaan(ik weet niet wat ik anders gedaan zou hebben, waarschijnlijk ook gewoon van start gegaan!). Eerst naar de Gamma 18 zakken beton voor 15 cm vloer. Isolatie met polystyreen, bekisting er om heen en zeil er over.

Hier moet de oven komen

Zondag hebben we niet meer kunnen storten vanwegen het weer. Helaas was zondag nacht het plastic van de zakken beton gewaaid en moest ik maandag het spul wel gaan verwerken voor ik alles weg kon gooien. Dus ik in mijn eentje, in de regen, 475 kg beton verwerken; gekkenwerk, maar wel gelukt!

Ik heb toch besloten zelf de koepel te gaan maken. Ik dacht als ik toch bezig ben is het wel leuk om het dan ook echt helemaal zelf te doen. En het scheelt een hoop geld en als ik het grootste gedeelte met die steenknipper kan doen moet het wel lukken.

Ik ga Amirol toevoegen aan de stucmortel en ik ga hem afschilderen met barbeque verf van de gamma. Deze heeft een korrel wat ik ook wel mooi vind. Ik hoop dat ik zo niet te veel problemen krijg met lucht onder de verf en zo. Ik heb de vloer wat hoger boven de grond uit laten komen omdat de grond in onze wijk nogal verzakt. Op deze manier kan de oven er wat jaartjes ophogen tegenaan. Omdat de vloer hoog ligt heb ik hem wel geisoleerd met polystyreen. Heb het alleen niet aan de zijkanten uit laten steken, maar ga later de zijkanten nog met houtsnippers oid opvullen.

Het metselen van de onderbouw

Ik heb de onderbouw van Ytong gemaakt en de middenpoot en tafel ook. Extra dwars metalen lateien voor de ondersteuning.

Metalen lateien dwars op de onderbouw

De onderbouw gereed

Boven op de Ytong tafel ga ik 10cm perlite storten.

Lekker spul he?

Gisteravond een steenknipper gehuurd en heb de vloer er ingelegd, direct op de perlite laag (wel met vuurvastcement). De perlitelaag was bij mij ook nogal korrelig, maar het lukte wel om de vloer er op te krijgen.

De ovenvloer wordt gelegd

Die steenknipper werkt echt perfekt!

De steenknipper

Vanmiddag en vanavond de eerste lagen van de koepel gemaakt. Eerlijk gezegd viel het me wel mee...

De eerste laag van de koepel wordt gelegd

En de tweede laag .....

  • Bloed: wist ik veel dat er ongebluste kalk in cement zit dat wanneer je het in water oplost zeer basische oplossing geeft die je huid op kan lossen... 7 van mijn 10 vingers zijn nagenoeg huidloos (ik overdrijf) maar dit typen is wel wat pijnlijk.
  • Zweet: regelmatig moest ik me in bochten wringen om de stenen zonder beweging minuten lang in de goede positie te houden todat het cement hard genoeg geworden was om de stenen vast te houden.
  • Tranen: samen met je partner klussen... i need say no more

De koepel is bijna af .....

In navolging van het pantheon hebben we de top laag wat dunner gemaakt. De Romeinen hadden al uitgevonden dat op het onderste deel van de koepel vooral drukkrachten plaatsvinden. Ergens op de helft is het krachten neutraal en in de top zitten vooral trekkrachten. Romeinen maakten de top minder zwaar zodat de drukkrachten op de lagere delen niet te hoog werden. Ook lieten ze het middelpunt open omdat de de koepel flexibel hielt. Hierdoor het aardbevingen weerstaan...

Nu de voorkant nog

Ok ik ben heel eigenwijs (ik zeg het zelf maar...) en had echt geen zin om een slijptol te huren. Ik hoop dat het er mee door kan, ik ben zelf wel tevreden, klaarblijkelijk wat minder perfectionistisch dan andere ovenvouwers. Ik weet wel dat deze oven mij fantastische pizza's gaat leveren. de toplaag is dus dunner omdat ik op deze manier met de steenknipper de stenen in trapezoides kon knippen voor een betere pasvorm. Dit heb ik later nog wel wat dikker gemaakt met vuurvast cement. Dit is de binnenkant.

Er zijn er maar weinig die dit durven te laten zien!

Vandaag de ovenmond en tunnel afgemaakt. Dat was nog even flink puzzelen. Die lateitjes zaten er niet zomaar in. Ik heb in deze foto een vloertje gestut waarop ik de vorm van de schoorsteen gegoten heb. En je ziet de minerale deken en het begin van de perliet laag. Ook heb ik voor de mond een mooi stukje wit marmer gelegd. Voor de mond komt nog een bakstenen boog.

Isolatie en afwerking van de ovenmond

De afgelopen avonden heb ik laag voor laag de perliet aangebracht. Ik hoef nu alleen een klein stukje, maar helaas is het perliet nu op. Morgen maar weer een nieuwe zak kopen. Vanmiddag heb ik de toog aan de voorkant gemetseld. Het begint er nu echt op te lijken, leuk is dat. Mijn vader wil zijn verjaardag 5 juli bij ons vieren. Een goede reden om de oven te gebruiken, vandaar dat ik zo doorstoom.

Ik hoef nu alleen nog maar de toog te voegen en de boel te schilderen. Ik heb de verf van de Gamma gekocht die bedoeld is voor betonnen BBQ's. Hoop dat het goed gaat. Hier eerst nog een fotootje van toen ik de toog gemetseld had.

De toog van de oven

Nu staat hij er zo bij. Ik heb stuc (Ardex A950) met Amirol gebruikt. Ik heb nog niet geprobeerd of het het water een beetje afstoot.

Oven met stuclaag

Gelukkig waait het vandaag heel hard, dus kan het mooi drogen. Los van het drogen moest ik gewoon een vuurtje maken. Dit is het eerste vuurtje.

Het eerste vuurtje

Hoe het met mijn oven is? Nou hij is helemaal af en het is werkelijkwaar een droom die verwezelijkt is. Wat is pizza uit een echte houtoven toch ongelovelijk lekker. Soms waan ik me gewoon in Italie tijdens het eten van zo'n pizza. Ok hier wat foto's met het eindresultaat (en ik erbij).

Het eindresultaat deel I

Het eindresultaat deel II

De kwartsverf blijft echt prima zitten, ik heb wel wat scheuren in de voorkant (de toog) gekregen, maar niet in de koepel. De oven is na de eerste keer doorstoken wel wat geel uitgeslagen, maar ik zal hem nog een keertje witten.

De pizzaparties zijn ook echt een daverend succes. We hebben er nu 3 gedaan, 5 juli was de eerste. Ik zet een grote tafel klaar naast de oven waar de pizza's op uitgerold kunnen worden en belegd kunnen worden. Deegbollen, beleg, mozzerella etc. zet ik allemaal klaar. De gasten maken vervolgens zelf hun pizza's, mensen vinden het echt leuk. Iedereen is verbaasd dat ze zo snel klaar zijn. Nou ja en over de smaak heb ik het al gehad. Het maakt niet uit wat je er op doet, het is gewoon lekker. Mijn vader was echt trots op me dat ik die oven gebouwd had, dat was leuk. Hij heeft een leuke verjaardag gehad 5 juli! Hier nog een fotootje van de eerste party.

Pizzaparty

En de allereerste pizza:

De eerste pizza!

Bedankt voor de inspiratie en het extra zetje in de rug en extra zelfvertrouwen wat ik door deze website gekregen heb! Ik weet niet of ik er anders aan begonnen was. Nu trotse eigenaar van een zelfgebouwde houtoven!