De houtoven van Levent

Na heel veel twijfelen toch maar een besluit genomen om een Hout/Pizza oven en BBQ te bouwen in de achtertuin. Gelijk maar een tekening en materiaal besteld bij Broodoven en aan de slag. Op het plek stond nog een prieel maar die moest maar ruimte maken voor mijn nieuwe aanwinst ik wilde wel gelijk overdekt maken want ik wil in alle weer omstandigheden toch kunnen bakken ;).

Geschikte plek uitgezocht. Planten moeten ruimte maken Bekisting van steigerhout en graafwerk voor de fundering met vorstrand Beton laten komen via betoncentrale. Kon ter plekke gestort worden. Fundering ligt; profielen gesteld voor het metselwerk. Stenen passen (oude stenen gebruikt) en dan kan het metselen gebeuren. Handig op internet; cursus metselen deel 1 en 2. Goed voorbeeld. Kon ik het nadoen. Bekentenis; nog nooit eerder gemetseld. Het �onderstel� is dus een steens muur geworden. Een mal voor het metselen van een boogje getimmerd en vervolgens de stenen er omheen gemetseld. Handige tip om de mal op wigjes te plaatsen, zodat deze eenvoudig verwijderd kan worden. Spannend moment als je de mal weghaalt en de boog blijkt te blijven staan. Ik heb er voor gekozen om de laatste rand van het �onderstel� halfsteens te maken. Hierdoor kon ik houten platen op stutten plaatsen en zodoende een gewapende vloer voor de over storten. De vloer is zodoende ongeveer 20 centimeter dik geworden. Ik heb gebruik gemaakt van de optie om calcium silicaat platen op de vloer te lijmen en vervolgens een laag zandcement aan te brengen, waar de ovenvloer waterpas op komt te liggen. Daarvoor heb ik regelwerk waterpas op de platen gespijkerd, zodat ik een rij kon gebruiken voor het waterpas afstrijken van de cementvloer. De regels kon ik er later met groot gemak weer afhalen. Als de vloer eenmaal ligt, is het vrij eenvoudig om de rest van de oven te plaatsen. De koepel bekleedt met isolatiemateriaal en vervolgens vermiculietbeton aanbrengen. Ik heb dat zeker 15 centimeter dik aangebracht. Spaan in lijn met de koepel en dan met de troffel de vermiculiet er tussen storten. Kleine stukjes in ��n keer en gestaag door. Een mal voor het boogje dat de ingang van de oven moet gaan omlijsten en dan het metselen van de schoorsteen. Even de roestvrijstalen schoorsteen erop en trots zijn op het eigen werk. Genietmomentjes. Ik heb de bovenkant van het onderstel betegeld. Gewoon voor de leuk. De koepel gewapend met kippengaas en dan stucwerk aangebracht. Amirol toegevoegd aan de stucmortel om een waterdichte stuclaag te krijgen. Tevreden over het eindresultaat Het instoken van de oven Laatste instookdag niet meer kunnen beheersen. Snel kant en klaar pizzadeeg bij de supermarkt en dan de eerste pizza. Eigenlijk de tweede pas kunnen opeten. Handige tip: het papier verwijderen van het kant en klaar deeg. Kan echt niet tegen de temperatuur in de oven. Inmiddels gebruik ik het recept voor pizzadeeg van Karabatak (recept pizzadeeg III) Ben er helemaal content mee. Dan ook maar een paar broodjes bakken.

Benieuwd hoe het verder ging met de bouw van deze oven? Voor volledige toegang tot dit artikel dient u in het bezit te zijn van de broodoven bouwtekeningen. Heeft u de bouwtekeningen reeds aangeschaft? Laat het ons weten dan geven we u toegang.