Langer stoken

Ik heb mijn oven tot voor kort steeds ongeveer twee uren gestookt om hem op temperatuur te brengen.

Daarmee werd de oven mooi 'witheet' van binnen en was volgens mijn temperatuurmeting ook de goede temperatuur bereikt (ongeveer 580 graden). Echter: wat ik ook merkte is dat vanaf het moment dat het vuur uit de oven werd gehaald de temperatuur pijlsnel naar beneden ging en al snel onder de 300 graden wegzakte....

Eerder vertelde ik je dat mijn oven pas drie tot vier uur na het stoken aan de buitenkant wat handwarm begint aan te voelen. Die twee zaken gecombineerd brachten mij op het idee om een uur of wat langer door te stoken nadat de oven witgebrand is van binnen. Nou dat is een heel goed idee geweest. Ik heb dit van de week voor het eerst gedaan en het resultaat is verbluffend. De temperatuur wordt veel beter vastgehouden en zakt maar heel langzaam. Dus na zo een drie uur stoken was de oven na twee uur nog dik 350 graden.

Ik heb 24 uur later nog eens gemeten: de koepel was toen nog 93 graden en de ovenvloer 75! Ongelooflijk wat een verschil. Ik vind dit vooral een goede ontdekking omdat het nu voor mij mogelijk is voor meer mensen tegelijkertijd (in 1 vuurgang) pizza te bakken op de goede temperatuur.
Misschien is dit ook een goede tip voor jou: als je denk dat de oven warm is: stook dan nog een uurtje door. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat dan pas de hele steenmassa optimaal warmte heeft gebunkerd.

Paul