Buren

Buren die klagen over rookoverlast?

De reden dat er in't begin zwarte rook uit je schoorsteen komt, is te wijten aan slechte verbranding. Vergelijk het met een diesel waarvan een of meerdere gloeikaarsen stuk zijn, die rook die daar in't begin uitkomt is ook nogal een de grijs-zwarte kant. Zorg ervoor dat je hout goed droog is. Droog het voor in de oven na de laatste bakbeurt. Leg het niet direct op het vuur, maar naast het vuur voor enkele minuutjes en dan pas op't vuur.

Voor de rest mag je tegen je buur zeggen dat hij de boom in kan, het is namelijk volledig wettig om een houtgestookte oven te hebben in je tuin (mits goedkeuring van de gemeente natuurlijk) en je mag deze gebruiken zo vaak je wil en op welk tijdstip je wil. Het valt onder dezelfde wetgeving als de barbecues.

Maar nog beter is natuurlijk om een zo goed mogelijke relatie met je buren te hebben... Vaak kan een goed gesprek al veel problemen en irritaties oplossen. Beetje water bij de wijn doen langs beide kanten.

Geef je buurman af en toe eens een broodje, zodat hij er niet alleen overlast maar ook plezier van heeft, dat wil wel helpen. En in de kritieke fase het vuur een beetje aanjagen met een verffohn.