Het bakkus van Peter

Dit bakkus is van Peter. Peter is heel erg geinspireerd geraakt door de houtovens van Bokrijk. 'Bakkus' of 'bakkes' is een Vlaams koosnaampje voor een houtoven en een verbastering van 'bakhuis' of 'bakoven'. Waar denk je dat de kreet 'Hou je bakkes dicht' vandaan komt?

Het bakkus van Peter


Hieronder een tekening van de originele bakoven uit het openlucht museum te Genk waarop Peter zijn ontwerp heeft gebaseerd.

Inspiratie!

En natuurlijk een foto van deze oven uit het openluchtmuseum.

En nog meer inspiratie

Peter wilde deze oven graag nabouwen. In overleg met 'de broodoven' heeft Peter gekozen voor een prefab oven als basis voor zijn houtoven. Deze is vervolgens rondom helemaal in traditioneel voorkomen afgewerkt. Hieronder de onderbouw van de oven.

Hieronder is te zien hoe de prefab oven is geplaatst en geisoleerd met een keramische deken en vermiculite isolatiemortel. Volgende stap is om de prefab oven helemaal weg te werken in een oorspronkelijk jasje.

De voor en achterzijde worden afgewerkt.

De schoorsteen is gevoerd met een keramische pot die aangesloten is op het speciale aansluitstuk dat wordt meegeleverd met de prefab oven.

"Wel zorgen dat ik eruit ben als de brand erin gaat"

Ook het dakje wordt met traditionele materialen opgebouwd.

Ja het is een best karweitje maar wel een waar je trots op mag zijn!

Close-up van de liggers, spanten en panlatten. Let op: de oven zelf is afgesmeerd met leem om de oven een oorspronkelijk uiterlijk te geven.

Mooi hoor! Super bakkus!