Salento terra magica

Wat de authenticiteit betreft, er is hier niet 1 Nederlander te vinden en uberhaupt bijna geen toerist en dat wil toch wel wat zeggen.

Prachtige wilde bloemen in Salento

Veel gebouwen zijn oud en ongerestaureerd en de meeste stadjes maken daarom een wat armoedige indruk. Vrijstaande huizen buiten de bebouwde kom worden allemaal rondom voorzien van een 2 en halve meter hoge muur. Alsof dat nog niet erg genoeg is wordt de muur aan de buitenkant meestal niet afgewerkt.

Je krijgt vast nogal wat waarschuwingen mee vanuit het thuisfront dat de Cosa Nostra hier alom aanwezig is, maar al was het zo dan merk je daar niets van. De mensen zelf kijken wat nors maar blijken nadat je ze aanspreekt in ieder geval ongelofelijk aardig en gastvrij. Bijna niemand spreekt hier een beetje Engels en dat is wel jammer want het Italiaans van de doorsnee Nederlander is meestal ook niet om over naar huis te schrijven.

O ja, voor de echte Hollander: een cappuccino kost hier 1 euro.

Forno Antico in Puglia

Het is hier goed fietsen. Het is er vlak en dat is een van de redenen waarom je voor Puglia als vakantiebestemming kan kiezen. Het gebied onder Lecce is prima op een oude brik te doorkruisen.

En dan maar proberen om op die leuke kleine weggetjes te blijven. Prachtige korenbloemvelden en olijfboomgaarden al wordt er wel veel afval gedumpt. Doodzonde.

Gestookt met takkebossen van olijfbomen

Natuurlijk, als je eenmaal in Italie bent dan zie je dat het er wemelt van de pizzerias met een forno a legna. Maar een serieuze bakkerij met houtoven is wat lastiger te vinden.

En wat die pizzerias betreft: je eigen pizza uit je eigen houtoven is minstens zo lekker.

Bij deze dus foto's van een bakkerij met 2 gigantische ovens die nog volop in gebruik zijn. Een met een diameter van maar liefst 3 meter en een met een diameter van 2 en een halve meter. Beiden goed voor honderden broden per keer. Ovens waar je zowat in kunt staan!!

Naast de oven staan takkenbossen van olijfbomen klaar om de oven op te stoken.

Een oven vol met lekkernijen

Het water loopt je in de mond bij het zien van deze ovens en natuurlijk het brood dat super lekker is.

Hiernaast een blik in de oven terwijl hij half vol zit. Op deze foto is nog eens goed te zien hoe immens groot deze ovens zijn.

Vooraan in de oven zogenaamde sceblasti. Sceblasti betekent "zonder vorm" in het Griko, een Grieks dialect dat typisch is voor het gebied. Het brood wordt gestookt in karakteristieke stenen ovens en volgens de traditie was het eten van het eerste brood van de morgen een collectief moment van vreugde en goede wensen voor de boeren.

Sceblasti worden gemaakt van een deeg van bloem, water, courgette, olijven, uien, pompoen, olie, hete peper, zout en kappertjes. Het deeg is extreem nat en lastig handelbaar. Er wordt met twee handen een klodder deeg uit de kuip gehaald en deze wordt in de bloem gedoopt. Vervolgens wordt de klodder in de oven gegooid en vandaar dus "zonder vorm".

Om 2 uur 's nachts begint het werk in de bakkerij en rond 7 uur rollen de eerste broden uit de oven. Hiernaast een filmpje met een impressie van het laden en lossen van de oven.