Dagje desem bakken

De oven van 'Au petit four'

De oven ziet er prachtig uit met al dat mozaiek. Hij staat in een kleine schuur die volledig is ingericht als mini-bakkerij. Een bezienswaardigeheid op zich. De eigenaar is in een grijs verleden bakker geweest maar het bakken is nu alleen nog een (grote) hobby. Hij is een echte no-nonsense bakker. Geen halfbakken praatjes dus maar gewoon goed brood bakken.

De werkbank voor het kneden en opmaken

De werkbank voor het kneden van deeg en het opmaken van de broden. Het meeste deeg wordt echter gekneed met een kneedmachine (rechtsonder). Onder de werkbank bevindt zich de zelfgemaakte rijskast. Onderin de kast liggen tegels met daaronder elektrische vloerverwarming. De kast wordt op constante temperatuur gehouden door middel van een thermostaat. Simpel maar heel efficient. Verder op de werkbank: rijsmandjes, een klok (onontbeerlijk) en een weegschaal voor het lichtere weegwerk. Een deel van de oogst (stokbrood) ligt bij te komen van een bezoek aan de oven.

Desembrood klaar voor de oven

Het desembrood hier nog in de rijsmandjes net voordat het de oven in gaat.

Ovenrijs van desembrood

De hele oven komt vol te zitten. De broden krijgen nog flink wat ovenrijs mee zoals je ziet.

Het resultaat .. ambachtelijk brood

Zien ze er niet supermooi uit? Over ambachtelijk brood gesproken.

De opbrengst van een dag bakken

De opbrengst van een dag werken. Genoeg brood om wekenlang op te teren.

Wit desem, volkoren/rogge desem (met en zonder rozijnen), stokbrood, pizza, vlechtbrood. Stokbrood, pizza en vlechtbrood zijn met verse bakkersgist gemaakt.